Městská doprava Teplice požaduje za nefunkční odbavovací systém smluvní pokutu čtvrt milionu korun

15. květen 2024 15:02

Teplický dopravní podnik vyčíslil smluvní pokutu za nefunkční odbavovací systém. Dodavateli se totiž opakovaně nedařilo zprovoznit programové vybavení ve vozidlech teplické městské hromadné dopravy. Cestující proto po změně dopravce na začátku roku neplatili jízdné.

„Já se nedostanu ani v pět hodin do práce. Jeďte z Prosetic do Řetenic – konec. To je hrozný, co teď udělali.“ „to byl nějaký chytrák od stolu, který to nemá proježděný. Nebo nevím, opravdu nevím.“ To jsou stížnosti některých Tepličanů na špatnou návaznost některých spojů. Nebo na okružní linky městem, které cestování prodlužují.

„Přichází hodně stížností od lidí, kteří tu linku využívali napřímo, že teď nějak úplně zbytečně cestují o nějakých pět až sedm minut déle, takže se budeme snažit ty linky propojit jinak,“ slibuje ředitel dopravního podniku František Stožický. Změny by přitom chtěl zavést koncem roku.

Jiným cestujícím zase vadí stále nefunkční informační tabule na několika vozidlech. „Máme ještě pět vozů, kde ty informační panely nefungují,“ přibližuje Stožický.

Jde o pozůstatek komplikací z přelomu roku, kdy se dodavateli nedařilo několik týdnů zprovoznit nový odbavovací systém. Celý leden proto cestující v teplické MHD jezdili zdarma.

Teplický dopravní podnik chce po Mikroelektronice 250 000 korun

Městská doprava Teplice už vyčíslila smluvní pokutu. „V podstatě jsme se dohodli na tom, že bez nějakých problémů mám budou uhrazeny sankce smluvní povahy. Pokud budou nějaké další nároky, tak o tom budeme samozřejmě jednat. Ty sankce smluvní povahy dosahují částky asi čtvrt milionu korun,“ shrnul ředitel dopravního podniku František Stožický.

Ředitel společnosti Mikroelektronika Michal Satrapa informaci o dohodě Českému rozhlasu nepotvrdil. Uvedl, že o smluvních sankcích s Městskou dopravou Teplice zatím nejednali.

Podle náměstka primátora Teplic pro městskou dopravu Tomáše Hadvigy z hnutí ANO pošle dopravní podnik písemnou výzvu k úhradě smluvní pokuty příští týden.

Spustit audio

Související