Teplice po 30 letech opět provozují MHD. Řeší ale problémy s novým odbavovacím systémem

18. leden 2024

Teplice začaly nový rok s vlastní hromadnou dopravou, která jezdí zadarmo. Za gratis jízdu nemůže extrémní sociální cítění teplického magistrátu, ale zpožděná dodávka odbavovacího systému. I o téhle kuriozitě povídáme s náměstkem teplického primátora Tomášem Hadvigou.

Teplice se vrátily k provozování vlastní MHD po 30 letech. Rozhodlo o tom zastupitelstvo.

„Důvodů bylo mnoho – například nespokojenost s technickým stavem vozidel stávajícího dopravce. Zastupitelé také chtěli pružnější dopravní podnik, abychom mohli obyvatelům města nabízet služby v požadované kvalitě a kvantitě,” vysvětluje Tomáš Hadviga.

Rozhodnutí o tom, že bude město provozovat vlastní městskou hromadou dopravu, padlo v roce 2021.

„Výběrové řízení na informační systém se vypsalo v průběhu roku 2022, smlouva se podepsala v lednu roku 2023. Dodavatel nás ještě v prosinci ubezpečoval, že systém mají hotový. Naší největší otázkou byla montáž fyzického systému pro odbavení. Při testovacím dni 28. Prosince jsme ale zjistili, že systém nefunguje, a že navíc není kompatibilní ani se systémem Ústeckého kraje,” přiznává Hadviga.

Co nový odbabovací systém cestujícím nabídne?

„Uživatelé městské hromadné dopravy budou moci ve vozech platit kartou. Nový systém odbavování bude splňovat všechny požadavky kraje, včetně dobíjení cestovních karet. Měl by být také uživatelsky příjemnější pro řidiče. Slibujeme si od něj i rychlejší odbavení i při nástupu cestujících pouze předními dveřmi,” říká náměstek teplického primátora.

Proč město Teplice vlastnilo část trolejbusů? Měnily se linky a jízdní řády? A kdy město zhodnotí, zda bylo rozhodnutí vzít hromadnou dopravu pod svá křídla správný krok? To vše a mnohem více se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

Spustit audio