Meruněk bude kvůli chladnějšímu jaru málo, hlásí ovocnáři z Ploskovic

23. květen 2022 09:20

Letošní chladné počasí na začátku dubna bude mít vliv na sklizeň některých druhů ovoce v Česku. Například sadaři v Ploskovicích na Litoměřicku očekávají ve srovnání s předchozími roky ani ne poloviční úrodu meruněk. Nepomohly jim ani protimrazové svíce, kterými chránili květy proti mrazu.

Jeden ze synů sadařky Aleny Petráskové právě vjíždí traktorem do sadu, aby posekal trávu mezi ovocnými stromy. Tu teď sekají ale jen ve třetině svých sadů. Jedním z důvodů je i drahá nafta.

„Teď hospodaříme asi na 25 hektarech – nemáme tak rozlehlé sady. Máme tedy asi 60 hektarů, ale intenzivně hospodaříme jen na těch 25 – hlavně z těch ekonomických důvodů,“ přibližuje Alena Petrásková.

V sadech pěstují většinou jablka, mají ale i meruňky. Právě ty letos jako jediné doplatily na chladné jaro. „Meruněk tady sklízíme kolem těch 7 tun na hektar, letos ale očekáváme určitě míň než půlku,“ upřesňuje Jan Petrásek.

Ovocnáři se teď nejvíc obávají sucha

Na mrazy, které by mohly kvetoucí stromy poškodit, se letos stihli připravit. Problém byl ale podle Aleny Petráskové jinde: „My jsme topili – měli jsme ty protimrazové svíce, bylo ale zima, a tak nevylétly včelky, tudíž bylo opylení.“

Úbytek meruněk potvrdil i předseda ovocnářské unie Martin Ludvík: „Určitě to bude mít nějaký dopad na sklizeň meruněk, není to ale tak fatální, jak tomu bylo v letech 2016 a 2017.“ Současně se ale obává, že úrodu ovlivní sucho.

Valdemar Grešík pěstuje ovoce na druhé straně řeky Labe – nedaleko Chotiměře na Litoměřicku. Podle něj bude další proměnnou, která nakonec určí, jaká bude sklizeň, právě možné pokračující sucho.

„Teď je teprve po odkvětu, takže bude záležet na tom, jestli přijde vláha. Teď se to tedy dá těžko odhadovat,“ krčí rameny Grešík.

Ostatních druhů ovoce se mrazy nedotkly a podle předsedy ovocnářské unie Martina Ludvíka úroda zatím vypadá dobře.

Spustit audio

Související