Malých fotbalistů v Česku přibývá. Ve Rtyni nad Bílinou pro ně rozšiřují tréninkovou plochu

14. červen 2024 10:37

Na fotbalová hřiště míří stále víc dětí. V meziročním srovnání to je v České republice víc než 22 000 malých fotbalistů. Třeba ve Rtyni nad Bílinou, vesničce s několika stovkami obyvatel, teď trénuje 65 dětí a další se hlásí. Fotbalový klub proto rozšiřuje tréninkovou plochu. Pomáhá mu i vedení obce.

„Fotbalisté za námi přišli, jestli by si mohli svépomocí rozšířit hřiště. Dětí je tady na fotbal čím dál víc, což nás samozřejmě těší. Tak jsme k tomu dali souhlas, protože pozemek je obecní. Sehnali jsme na to jeho vyčištění i firmu, takže by mohl vzniknout hezký zelený plácek,“ přibližuje Jaroslav Liška, nezávislý starosta Rtyně nad Bílinou a dodává: „Velcí fotbalisté řezali pilou a ti menší tahali větve.“

Fotbalová přípravka trénuje na travnaté části dětského hřiště, vedle kterého právě vzniká nový tréninkový prostor. Větší děti už hrají ploše sousedního fotbalového areálu FK Rtyně nad Bílinou.

„Členů je asi 106, z toho 65 dětí a několika věkových skupinách. Jezdí sem dost dětí z okolí – z Řehlovic, Stadic, Bořislavi, Žalan, Bystřan i z Teplic,“ vypočítává předseda rtyňského fotbalového klubu Josef Hliba.

Podle místopředsedy okresního fotbalového svazu Karla Milce přibývají malí fotbalisté na celém Teplicku. „Ten počet mládežnických týmů je vyšší než byl. Dá se říct, že se děti zase postupně vracejí k fotbalu.“

Jeho slova potvrzují i celorepublikové statistiky Fotbalové asociace České republiky. Loni přibylo 22 fotbalových klubů a o víc než 22 000 fotbalistů od čtyř do 19 let.

Spustit audio

Související