Zastupitelé v Litoměřicích rozhodnou o budoucnosti sochy rudoarmějce v Jiráskových sadech. Ve hře je i přemístění

20. červen 2024 09:22

Zastupitelé Litoměřic budou 20. června řešit další osud pomníku s názvem Čest a sláva Sovětské armádě. Vedení města mělo do dnešního dne předložit možná řešení, kam sochu vojáka z Jiráskových sadů přemístit. Od posledního jednání zastupitelstva ale vznikla další petice, tentokrát za zachování pomníku.

Variant je hned několik, a to buď zachování pomníku na stejném místě, sochu může také nahradit jiné umělecké dílo, nebo může být přemístěná jinam, kde nebude tolik na očích.

„V prostorech města jsou dvě možnosti, kam ji dát, jedna je před Kasárna Jiřího z Poděbrad a jedna je dovnitř. Oslovili jsme i paměťové instituce, nicméně bez odezvy, kromě Památníku Terezín, který to odmítl,“ uvedl místostarosta Litoměřic Jiří Adámek (ANO).

Vedení Památníku Terezín se přiklání k výkladu autorů petice za odstranění pomníku, tedy že socha rudoarmějce není symbolem osvoboditele, ale normalizátora.

Pomník ve městě budí silné emoce od vypuknutí války na Ukrajině v únoru roku 2022. Část obyvatel Litoměřic proti přítomnosti sochy v Jiráskových sadech začala protestovat a požadovat její odstranění. Poté byla pískovcová socha sovětského vojáka potřísněná červenou barvou, pak kdosi podstavec sochy přemaloval na pračku. Naposledy získal podstavec okrovou barvu.

To už ale radnici došla trpělivost a sochu začala hlídat policejní kamera. K odstranění pomníku vyzývá i nová občanská iniciativa, která loni sepsala petici, kterou do dnešního dne podepsalo přes 550 obyvatel.

Kromě petice za odstranění sochy vznikla na druhé straně petice za zachování pomníku. Její signatáři požadují zachování sochy rudoarmějce na jejím původním místě, coby součásti pomníku Čest a sláva Sovětské armádě. Vedení města tak musí projednat i tuto petici a není vyloučené, že radnice vyhlásí o osudu sochy referendum. Podle místostarosty Jiřího Adámka jde ale o velmi nákladné řešení.

Spustit audio