Sadaři na Lounsku si kvalitu letošních jablek pochvalují. Úroda je ale podle nich jen průměrná

5. říjen 2021 14:32

Sadaři z Židovic na Lounsku se letos po třech suchých letech dočkali vláhy. Dostatek deště ovocným sadům prospěl, letošní jablka jsou velká a šťavnatá. V sousedních sadech ale o část úrody přišli kvůli kroupám. Aktuálně se sklízejí jablka, pro která si jezdí lidi z širokého okolí.

Věra a Štefan Valchanovi si při jablka přijeli z Litvínova. „Něco dáme mladým a něco je pro sousedku,“ usmívá se paní Věra.

Jabloňové sady židovické Farmy Kartes mají přes 25 hektarů. Milan Kartes na nich hospodaří s rodinou a několika zaměstnanci. Sezónní brigádníky si najímají.

„S lidmi na sběr máme problém. Tuto práci, která je relativně těžká, nikdo nechce dělat. Musíme shánět pracovníky přes agenturu – letos přijeli lidé ze Slovenska,“ vysvětluje Milan Kartes.

Jablka ze sadů jdou do přímého prodeje ze dvora, nebo do chladících skladů. Nejprve ale do moderní třídírny, které velí Jiří Kartes. Plné kontejnery jablek robot vloží do nádrže s ozonizovanou vodou, která ničí mikroby. Další cesta každého jablka vede k počítačovému třídění.

„Jsou tam vysokofrekvenční kamery, které každému jablku udělají 40 snímků – 20 v normálním spektru, 20 v infračerveném. Modul vnější kvality na tom jablku dokáže odhalit i vadu o velikosti špendlíkové hlavičky,“ popisuje Jiří Kartes.

Úrodu Kartesovi hodnotí jako průměrnou, což je podle nich ideální stav. Ovoce stíhají sklízet i zpracovávat.

V sousedních Želkovicích ale část letošní úrody poničily kroupy. I tak jsou podle želkovického sadaře Petra Johanovského letošní jablka velká a šťavnatá.

Spustit audio

Související