Chmelaři na Lounsku jsou v polovině letošní sklizně – výnosy chmele budou podle nich nadprůměrné

3. září 2021 12:00

Sklizeň chmele na Lounsku je zhruba v polovině. Chmelaři si chválí dostatek deště, který přispěl k dobrým výnosům, někde ale počasí taky škodilo. Třeba v Petrohradě část chmelnic zničila červnová vichřice.

Na chmelnici za Černčicemi se rozjela sklizeň poloraného žateckého červeňáku. Pomáhají brigádníci, kteří se přihlásili přes agenturu. Ručně sbírají chmel, který ještě zbyl po traktoru se speciálním strhávačem.

Podle agronoma petrohradského chmelařství Františka Jelínka je teď už sklizeň chmele jednodušší a rychlejší.

„Když nebyly ty strhávače, tak se všechno trhalo ručně – to kolem toho traktoru bývalo devět lidí. Teď jsou tam dva,“ shrnuje Jelínek.

Z chmelnic míří naložené traktory do česačky, která oddělí hlávky od listí. To končí v kompostu, hlávky pokračují do sušičky. Po usušení je brigádníci balí do velkých hranatých žoků.

Odpad z česačky jde do kompostu

„Letos to bude na sto procent lepší než minulý rok. Určitě je toho chmelu víc. Je to dané počasím, letos bylo hodně vody,“ shrnuje Rostislav Jesínek, který na práci u sušičky dohlíží.

Část úrody ale chmelařská společnost odepsala po červnové vichřici, která ji v Petrohradě zničila zhruba 16 hektarů chmelnic.

Podle Františka Jelínka se to na konečném výnosu samozřejmě projeví: „Bude to malinko chybět, naštěstí byly ty chmelnice pojištěné, takže ty peníze chybět nebudou – pojišťovna to zaplatí. Celkový výnos bude o malinko nižší, než ten plánovaný z celkové výměry.“

Sklizeň chmele je právě v polovině, podle chmelařů je kvalita chmele dobrá a množství nadprůměrné.

Spustit audio

Související