Na Lounsku po čtyřech týdnech končí sklizeň chmele. Podle chmelařů je letošní úroda průměrná

15. září 2020 08:29

Sklizeň chmele končí. Chmelaři z Lounska mluví letošní úrodě jako o průměrné. Třeba hospodářství Stekník u Žatce ztrácí na loňský rekord zhruba třetinu. Loni byl průměrný výnos 2,75 tuny z hektaru. Letos to byly necelé dvě tuny.

Jaroslav Pokorný, vedoucí hospodářství Stekník, vidí příčiny nižšího výnosu v několika faktorech. Začátkem léta hodně kolísaly teploty – ráno bylo chladno, odpoledne horko. Po deštích se rozmnožili škůdci, a koncem srpna přišla ničivá vichřice.

„Byla to poměrně velká vichřice a 30 procent výnosu šlo prostě pryč. To se stává, to je vyšší moc. Ty chmele, které byly pak česány, tak na nich bylo vidět, že mají zalomené pazochy, to jsou takové ty boční větévky, co na nich roste chmel. Ty prostě uschnou, zhnědnou a česačka to pak úplně rozbije, z toho pak nic není. To nás poškodilo docela hodně, ale chmelaři musí být pojištění,“ shrnuje Pokorný.

Kolem Stekníku je sklizeno

Čtyřtýdenní nonstop práce na chmelnicích, česačkách a sušárnách je u konce. I letos pomohli sezónní brigádníci, tentokrát ale museli absolvovat test na covid-19.

„Udělali jsme jim testy. Sáhli jsme do kapsy a udělali jsme dobře, protože na některých místech v těm moravských podnicích ten covid byl. To by byl průšvih. Všichni byli naštěstí covid negativní,“ dodává Pokorný.

Přijeli Ukrajinci, Rumuni, Češi a také Slováci.

„Je to bomba. V minulosti jsem byl na třešních, s tím jsem měl špatnou zkušenost, ale tady je to skvělé. Přístup profesionální, atmosféra dobrá, práce super,“ konstatuje David Vrána, vysokoškolák z Bratislavy.

Na Stekníku už tedy mají prakticky sklizeno, poslední várku pročesají a usuší, a pak už jen pak zabalí a přidají k předchozím žokům. Jejich počet se blíží k deseti tisícům.

Spustit audio

Související