Na Žatecku začala sklizeň chmele. Podle pěstitelů je úroda průměrná, jeho kvalita je ale dobrá

20. srpen 2020 09:33

Chmelnice na Žatecku v tomto týdnu ožily sklizní. Podle pěstitelů je letošní kvalita chmele dobrá. Úroda ale bude průměrná, nebo jen mírně nadprůměrná. Pěstitelům chmele se totiž letos do nákladů promítla pandemie koronaviru.

Oproti jaru už je slyšet na chmelnicích kromě češtiny i slovenština, ukrajinština nebo rumunština. Brigádníkům musí pěstitelé letos zajistit nejen ubytování, ale pro některé z nich také testy na covid-19.

Na chmelnice v okolí Stekníku na Žatecku pěstitelé přivezli například rumunské brigádníky, které museli nechat po příjezdu otestovat.

Sklizeň chmele

Slováků bylo podle hospodářství ve Stekníku nejprve nahlášeno na sklizeň 45, ale po informacích o koronavirové situaci v České republice se jich ale 15 odhlásilo.

Kvalita chmele je podle prvních vzorků dobrá, úroda by celkově měla být průměrná. Výsledky sklizně ale stále může ovlivnit počasí.

Nedávná bouřka na Přerovsku poničila 16 hektarů chmelnic. V celém Česku pak Svaz pěstitelů chmele odhaduje, že počasí zatím poškodilo 40 až 50 hektarů chmelnic. Pěstitelé se také obávají hlavně silného větru spojeného s prudkými lijáky.

Za očekávanou průměrnou sklizní stojí podle chmelařů hlavně nedostatek srážek, například na Žatecku letos v červenci pršelo nejméně za posledních 5 let.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související