Unikátní sušárnu chmele používají pěstitelé v Libočanech u Žatce. Patří řádu benediktýnů

9. září 2019

Víc zpracovaného chmele a méně pracovníků potřebných k obsluze stroje. Takové jsou hlavní výhody moderní sušárny chmele, kterou používají pěstitelé v Libočanech na Žatecku.

Pěstováním a zpracováním chmele se tam zabývá církevní řád benediktýnů, který má i vlastní pivovar v Praze na Břevnově. Novou sušárnu si pracovníci jeho zemědělské výroby přivezli z Německa.

Zařízení s touto technologií je podle nich jediné v České republice.

„Ty pásové sušárny dělají tak 2 až 2,5 tuny suchého chmele za směnu, tady jsem schopný udělat 3,5 tuny chmele,“ konstatuje vedoucí chmelařského střediska Luděk Počta a pokračuje: „Je to plně automatizované, takže tam suším úplně sám.“

Benediktýni, kteří statek s výrobou a zpracováním chmele provozují, mají v okolí zhruba 30 hektarů chmelnic.

„V roce 2015, tedy přibližně půl roku poté, co jsme pozemky v Libočanech zrestituovali, jsme se rozhodli, že tu budeme opět pěstovat chmel. A protože jsme začínali znova, rozhodli jsme se, že pořídíme tu nejmodernější technologii, která je v Evropě dostupná,“ popisuje Petr Bláha, prokurista zemědělské společnosti řádu benediktýnů.

Sklizeň chmele v Libočanech letos začala 22. srpna. Konec mají chmelaři naplánovaný na 13. září.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související