Unikátní sušárnu chmele používají pěstitelé v Libočanech u Žatce. Patří řádu benediktýnů
Víc zpracovaného chmele a méně pracovníků potřebných k obsluze stroje. Takové jsou hlavní výhody moderní sušárny chmele, kterou používají pěstitelé v Libočanech na Žatecku.
Pěstováním a zpracováním chmele se tam zabývá církevní řád benediktýnů, který má i vlastní pivovar v Praze na Břevnově. Novou sušárnu si pracovníci jeho zemědělské výroby přivezli z Německa.
Zařízení s touto technologií je podle nich jediné v České republice.
„Ty pásové sušárny dělají tak 2 až 2,5 tuny suchého chmele za směnu, tady jsem schopný udělat 3,5 tuny chmele,“ konstatuje vedoucí chmelařského střediska Luděk Počta a pokračuje: „Je to plně automatizované, takže tam suším úplně sám.“
Benediktýni, kteří statek s výrobou a zpracováním chmele provozují, mají v okolí zhruba 30 hektarů chmelnic.
„V roce 2015, tedy přibližně půl roku poté, co jsme pozemky v Libočanech zrestituovali, jsme se rozhodli, že tu budeme opět pěstovat chmel. A protože jsme začínali znova, rozhodli jsme se, že pořídíme tu nejmodernější technologii, která je v Evropě dostupná,“ popisuje Petr Bláha, prokurista zemědělské společnosti řádu benediktýnů.
Sklizeň chmele v Libočanech letos začala 22. srpna. Konec mají chmelaři naplánovaný na 13. září.
Mohlo by vás zajímat
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Hádka Jana Masaryka před smrtí se třemi muži? Stopa je i v českém archivu, pochází z letáku odboje
-
Denacifikace je v Německu citlivé téma. Ukrajinský konflikt ale způsobil obrovský posun, popisuje Bříza
-
Na hlavním nádraží v Hamburku je po útoku nožem 17 zraněných. Policie podezřelou zadržela
-
Špitálníková: Nevím, jestli Severokorejci v mé knize říkají na sto procent pravdu. A je mi to jedno