Déšť chmelu na Lounsku prospěl. Chmelaři teď musí dávat pozor na plísně

26. červen 2020 14:55

Červnové deště pomohly chmelu. Pěstitelé z Lounska dokonce mluví o největším přídělu přírodní vláhy za posledních 5 let. Ve Stekníku u Žatce správce chmelnic vypnul umělé závlahy a opuka pod ročovskými chmelnicemi u Loun zase nasákla vodou do zásoby. Chmelaři teď kypří brázdy kolem rostlin, aby déšť pronikl co nejhlouběji do půdy. A ošetřují rostliny postřikem, aby je neničily plísně a škůdci.

Jaroslav Pokorný z hospodářství Stekník upozorňuje na další důležitý úkol chmelařů těchto dní: ochranu před škůdci a plísněmi.

„Za posledních 5 let nepamatuji, že by tolik napršelo – to je pro nás perfektní. Musíme si ale dávat pozor na choroby – byly tady nějaké přelety mšice, stříkali jsme svilušku, to je zažehnáno, ale peronospora chmelová se teď musí hlídat,“ shrnuje.

Chmelnice u Ročova

Traktory s postřikem vyjely také do chmelnic u Ročova.

„Srážek máme dostatek. V červnu nám napršelo 100 milimetrů srážek, v květnu 60 milimetrů. Letos je to o hodně lepší než v předchozích letech,“ obhlíží spokojeně vysoké svěže zelené rostliny předseda zemědělského družstva Josef Fric.

Jarní práce na chmelnicích letos zastali zejména místní lidé, a také zaměstnanci automobilek a pohostinství, kde provoz dočasně zastavil koronavirus. Zahraniční brigádníci mají přijet na srpnovou sklizeň.

Spustit audio

Související