V žateckých skladech už je většina úrody českého chmele. Zpracovává se tam na granule pro pivovary

23. září 2019
Informace ze severu Čech
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Alena Mrázková a Martina Vrábelová balí chmelové granule, které pak odebírají pivovary

Pěstitelé v Česku ukončili sklizeň chmele. Většina letošní úrody je teď v areálu družstva Chmelařství v Žatci, kde mají největší chlazený sklad v republice. Tam zároveň chmel zpracovávají do granulí, které potom odebírají české i zahraniční pivovary.

Do skladů žateckého Chmelařství se vejde s klidem celá česká úroda chmele. „Jen tady u nás je středisko na zpracování chmele a jen tady máme chladící kapacity na uskladnění jak surového chmele, tak finálních výrobků,“ konstatuje provozní ředitel Chmelařství Žatec Milan Maršíček.

Teplota ve skladech má mezi 3 a 5 ˚C. „Chladit se musí proto, aby v chmelu zůstaly zachovány ty pivovarsky cenné látky,“ vysvětluje Maršíček.

Sklizený chmel se teď bude zpracovávat v areálu chmelařství v třísměnném provozu zhruba půl roku.

„Jedem od pondělí do pátku, když je větší úroda, tak se občas musí pracovat i v sobotu,“ upřesňuje mistr provozu Chmelařství Žatec Michal Plánička.

Na konci výrobního postupu jsou granule, které si pak přebírají jednotlivé pivovary.

Pracovníci na lince na zpracování chmele si tak odpočinou až na jaře příštího roku. Tou dobou začne opět na chmelnicích růst nový chmel.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související