Med podražil. Někteří včelaři z Českého středohoří si stěžují na odliv zákazníků

15. listopad 2022 08:00

Dražší léčiva, sklenice, pohonné hmoty a hlavně cukr. To jsou ve stručnosti důvody, proč včelaři zvyšují prodejní cenu medu. Třeba na Teplicku teď kilo medu od včelaře stojí kolem 180 korun. To je zhruba o 20 korun víc než před rokem.

„Po dlouhé době tady byli dva zájemci – celkem koupili čtyři medy. Není to moc, ale je to dobrý,“ konstatuje včelař Josef Plass. Menší zájem o med přičítá všeobecnému zdražování, kdy lidi začali šetřit. „Zdražil plyn a uhlí, všechno jde nahoru, tak lidé přestali chodit. Počítám s tím, že teď před Vánoci si zas ale někdo přijde med koupit,“ dodává.

Za kilovou sklenici lesního medu zákazníci včelaře z Lelova dají o 20 korun víc než před rokem. „Za kilo medu teď chci 180 korun. Jsou ale i včelaři, kteří chtějí třeba 200, 220 korun,“ shrnuje.

Josef Plass včelaří přes 50 let. Letošní rok si chválí – počasí v Českém středohoří prý včelám přálo a medu je dost.

Zásadní vliv na cenu medu má cukr

Obává se ale rostoucí ceny cukru. Zatímco loni se dalo kilo sehnat i za 10 korun, teď to je víc než trojnásobek. „Pokud by ta cena šla ještě víc nahoru, tak bych musel nechat včely, aby se krmily vlastním medem,“ vysvětluje Plass.

Včelaři by tak přišli o část sklizně. Med by si museli nechat na zimní příkrm svých včel. O tom mluví i další včelař z Teplicka František Tandler. „Ono na jednu stranu je to dobrý, protože budou mít svůj med, ten cukr nikdy nenahradí, protože obsahuje všechno, co ty včely potřebují. Včelaři ale budou muset jít na polovinu sklizně. Jinak je na jeden úl potřeba tak 15 kilogramů cukru. Těch úlů mám 10, tak si to spočítejte. Ten med se bude muset prostě zdražit, aby na to ten včelař vůbec měl,“ shrnuje.

František Tandler teď med v Kostomlatech pod Milešovkou prodává za 170 korun, před devíti lety, kdy začal včelařit, stálo kilo medu prý zhruba polovinu.

Spustit audio

Související