Stáda ovcí a koz spásají těžko přístupné svahy v Českém středohoří. Pomáhají tak chránit kavyly a koniklece

23. červen 2022 12:29

V Českém středohoří se v těchto dnech můžete setkat s početnými stády ovcí a koz. Díky nim se podle ochránců daří navracet původní podobu tamní přírodě, která je bohatá na velké množství chráněných rostlin a živočichů. Pod hradem Košťálov se ovce například starají o to, aby vzácné rostliny jako například koniklec nebo kavyl nevymizely.

„Nacházíme se v evropsky významné lokalitě Košťálov ­ ovce tady mají za úkol spásat takové ty suché trávníky stepního charakteru. Dělá se to kvůli mnoha cenným rostlinám, které se tu nacházejí. Jednou z nich je kriticky ohrožený kavyl olysalý,“ popisuje mluvčí CHKO České Středohoří Ondřej Nitsch.

Není to přitom zdaleka jediný chráněný druh, který se pod hradem Košťálov nachází. Na Bílých stráních právě odkvetly vzácné orchideje a jen o kousek dál pak roste i koniklec.

Zarostlá louka pod Košťálovem

Ondřej Nitsch vysvětluje, proč cenné rostliny před ovcemi chrání kovová mřížka: „Ovce okusují ty chráněné rostliny, my se ale snažíme tu pastvu naplánovat tak, aby už došlo k odkvětu těch rostlin, aby stihly vysemenit, a pak už vlastně nevadí, když ovce tu nadzemní část snědí.“

Stádo se během celého léta posouvá, jak je zapotřebí. Ondřej Nitch přiznává, že jde o nejlevnější sekačky. Na místo jim majitelé vozí čerstvou vodu i minerální liz. „Od začátku projektu bylo v této lokalitě spaseno 13 hektarů plochy, ta pastva se tady přitom opakovala na 8 hektarech,“ dodává Nitsch.

Pastvu ale využívají i jinde. Podobně spásá zhruba stohlavé stádo ovcí a koz chráněná území v Českém Švýcarsku. Celkem takhle spase až 60 hektarů ročně. „Přímo v centrální části Doubice vypásáme tříhektarový sad, zároveň vypásáme lokality chráněné krajinné oblasti Lužických hor,“ přibližuje sedlák Vojtěch Hajný.

Kromě Košťálova jsou přes léto ovce a kozy vidět také další desítce lokalit, mezi nimi v Číčově nebo na Holém vrchu. Celkem se pase na 111 hektarech.

Spustit audio

Související