Mars se skryje za měsíční úplněk, Slunce v Kozorohu posvětí zimu: Procházka prosincovou oblohou

27. listopad 2022

Měsíc s rudou planetou nám předvedou krátký ranní nebeský balet. Obvyklou prosincovou atrakci, meteorický roj Geminid, nám ale zřejmě letos Měsíc svým bledým svitem pokazí.

Také jste s napětím sledovali start nejsilnější rakety světa s bezpilotní kosmickou lodí Orion? Cílem třídílné mise Artemis je vrátit člověka na Měsíc. Artemis 1 s Oriónem přinese 11. prosince – po více než dvou milionech kilometrů, jistě hodně cenných dat a poznatků pro pokračování programu.  

Za zimními hvězdami

Mlhovina v souhvězdí Orion

Naše dnešní Procházka je první „zimní“ – kalendářně je totiž zvykem klást počátek zimy už na začátek prosince. Podle měřítek astronomů však začíná až zimním slunovratem, na který si musíme počkat do 21. prosince. Ve 22 hodin a 48 minut vstoupí Slunce do znamení Kozoroha a noci se začnou pozvolna krátit.

V těch zimních – pokud jsou jasné – se hvězdy nádherně třpytí. Mezi nimi v tomto období hraje prim Orion. Nikoli kosmická loď zmíněná v úvodu, ale typické zimní souhvězdí, které nese jméno bájného lovce z řecké mytologie. Spojnice tří modrých hvězd v jeho pásu nás vpravo dovede k Aldebaranu v Býku, vlevo pak k Síriovi ve Velkém psu, nejjasnější hvězdě oblohy. Tyto hvězdy spolu s Rigelem v Orionu, Prokyonem v Malém psu, Poluxem a Castorem v Blížencích a Capellou ve Vozkovi tvoří tzv. zimní šestiúhelník.

Hvězda Sírius ve Velkém Psu

Mléčná dráha se táhne od dvojitého písmene W Cassiopei přes Persea, Vozku a Blížence až k Jednorožci. V něm je jedna z nejhezčích trojhvězd oblohy – beta Monocerotis viditelná už i v malém dalekohledu.

Orion má mnoho zajímavých objektů, např. Velkou mlhovinu M42, která se nachází pod trojicí hvězd jeho pásu. Zdánlivě jde o hvězdu, ale je to uskupení mnoha hvězd zanořených do mračen molekulárního vodíku, ze kterých před miliony let vznikly.

Planety v plné sestavě a měsíční konjunkce

Planeta Mars

Planety na zimní obloze uvidíme všechny, v prosinci se na ni vrací Merkur i Venuše, obě budou vidět večer nízko nad jihozápadním obzorem, i když Venuše až ke konci měsíce.   Mars je viditelný po celou noc, Jupiter září v první polovině noci a Saturn večer vysoko nad jihozápadem. Uran se na obloze nachází v souhvězdí Berana po většinu noci kromě rána a je na hranici viditelnosti pouhým okem; lépe samozřejmě v triedru či v malém astrodalekohledu. Podobně pak druhý plynný obr Neptun, u kterého se ale bez optiky neobejdeme.

Z úkazů zaujme 5. prosince v 18 hodin konjunkce Měsíce s Uranem a následně zákryt této planety. O tři dny později, tedy 8. prosince v 7 hodin ráno si Měsíc – už v úplňku, konjunkci zopakuje, tentokrát však s Marsem, který bude zářit mnohem víc než předtím vzdálený Uran.

Měsíční úplněk

Rudá planeta, která je počátkem prosince vůbec nejblíže Zemi – 81,5 milionu kilometrů – bude pouhé tři setiny úhlového stupně severně. O chvilku dříve dojde dokonce k jejímu zákrytu. Ten nastane v 6 hodin a 4 minuty, zpoza Měsíce pak Mars vyjde v 6 hodin a 58,5 minuty. Přesné časy se mohou lišit podle polohy pozorovacích míst.

Maximum meteorického roje Geminid 14. prosince nebude mít příznivé podmínky, připadá totiž na odpoledne. Večer pak bude svitem rušit Měsíc, který bude dva dny před poslední čtvrtí. Zkusit to ale můžete. Meteory vyletují zdánlivě ze souhvězdí Blíženců a na rozdíl od jiných svítí zelenkavou barvou. Jejich zdrojem je zřejmě planetka Phaethon.

Hezké předvánoční dny, vydařené svátky a pěknou podívanou na oblohu i v roce 2023!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související