Marinované kotlety s mátovou omáčkou

Suroviny: 4 velké kotlety (nejlépe dvojkotlety). Na marinádu: svazeček tymiánu, špetka soli, 1 palice česneku, 2 velké citróny, kůra z citrónu, olivový olej, brambory, 3 kořeny petržele, 2 hrušky. Na mátovou omáčku: střídka z jednoho staršího toastového chleba (veky), nakrájený svazek máty peprné, 1 lžíce hořčice Dijon, 13 lžic olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžíce octa, trochu vody.

Postup: Koupíme čtyři velké vepřové kotlety; nejlépe když jsou dvojité. Uvolníme žebra, nařízneme maso od kosti, seřízneme kůži, pokud tam zůstala. Pak je naklepeme přes fólii a budeme je marinovat.
Příprava marinády: Svazeček tymiánu posekáme a vložíme do hmoždíře, s pěknou špetkou soli. Vše pěkně potlučeme i se stonky, abychom z nich dostali všechnu šťávu. Vezmeme palici česneku a rozemneme ji v ruce, stroužky neloupeme jen je rozmáčkneme tak, aby pukly a chuť česneku se dostala do oleje. Vezmeme citróny, oloupeme z nich proužek kůry a vymáčkneme šťávu, přidáme citrónovou kůru a pak ještě přidáme olivového oleje tolik, aby jsme mohli vzniklou kaši rozetřít po celém masu. Marinádu nalijeme na maso a promneme - je potřeba jí dostat pěkně dovnitř masa. Necháme minimálně hodinku odležet. Brambory nakrájíme na silnější plátky a přidáme na plech k masu. Brambory předtím jenom trochu opláchneme, ale neloupeme! Ještě přidáme tři kořeny petržele, rozřízneme ji na čtvrtky podélně a případné dřevnaté části odřízneme. Ještě přiložíme dvě hrušky, ty rozkrojíme také na čtvrtinky. Vše naskládáme na plech a použijeme olej z marinády, kterým potřeme veškerou zeleninu, vše promícháme a na plechu uspořádáme.
Kotlety položíme navrch, aby se nám propekly, aby petržel i brambory trochu vykukovaly a citrón byl tak někde v rohu. Teď to dáme konečně péci.
K masu uděláme anglickou mátovou omáčku. Příprava mátové omáčky: Okrájíme kůrku a střídku nakrájíme na drobné kousky (můžeme si pomoci mixerem) - to je už základ omáčky. Svazek máty a nakrájíme, z hrubších lodyh listy otrháme a ty nasekáme, ale ne zas moc najemno. Přidáme 1 lžíci hořčice typu "Dijon". Smícháme mátu s chlebem a s hořčicí, pak přidáme 12 lžic olivového oleje. Osolíme, opepříme a ještě přidáme 1 lžíci octa a trochu vody, aby to bylo krémovité. Chleba rozetřeme o postranní stěny mísy. Směs necháme uležet asi půl hodiny, to je pro správnou chuť velmi důležité! Maso vyndáme z trouby a podáváme na velké míse, omáčku servírujeme zvlášť.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.