Manželé z Děčínska sbírají dvanáctitunové ruské traktory

17. listopad 2016

Manželé Šárka a Libor Švejdovi z Horních Habartic na Děčínsku mají neobvyklou a hlavně neskladnou vášeň. Milují obří sovětské traktory s označením Kirovec.

Na zahradě svého rodinného domu jich mají celkem šest a každý má své jméno. Náhradní díly shánějí kde se dá, především pak v Rusku.

Nejkrásnější zvuk na zemi je zvuk motoru

Když nastartuje dvanáctitunový traktor Kirovec je podle paní Šárky ten nejhezčí zvuk na zemi. „Tohle je traktor kloubový, je vyrobený v Rusku, a je velmi veliký. Zkrátka Rusové nešetřili materiálem,“ představuje své životní hobby Libor Švejda.

„Původně byl vyvinutý pro armádu, je to vlastně vojenský tahač balistických raket. Má to velký obsah motoru, velkou sílu, velkou průchodnost terénem. Je to monumentální stroj,“ přidává se jeho manželka Šárka, která kouzlu obřího traktoru propadla nedlouho po veselce.

Kirovce získávají manželé z různých družstev. „Dříve se u nás hodně používaly, teď se podle Švejdových dá nefunkční traktor koupit za cenu šrotu. Manželé svému koníčku obětují veškerý volný čas i peníze, jejich stroje jsou do jednoho pojízdné.

Nejsou to jen exponáty

Kirovce ale u Švejdů jen nedělají parádu. „Za jedním máme radlici, ten hrne hlínu, orá, může smykovat, zkrátka veškeré zemědělské práce, co si vymyslíte, udělá, vypočítává Šárka Švejdová. „A když jede na traktoriádu, tak to dělá parádu,“ dodává s úsměvem paní Šárka Švejdová, která má každý jeden traktor pojmenovaný.

„Jmenují se Ivan, Igor, Vasil, Sergej, Nikita a nahoře je Boris. Přibyl nám 12 válec, má 320 koní,“ říká s hrdostí paní Šárka.

Do Horních Habartic se na obří Kirovce může kdokoliv přijet podívat anebo si rovnou domluvit projížďku.

autor: dap
Spustit audio