Luxusní houbová polévka
Pokud jste byli úspěšní hledači a sběrači…
Suroviny:
500 g rajčat
100 g čerstvých lesních hub
šálek mraženého hrášku
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
50 g sýra (eidam, čedar, ementál…)
50 g dobré šunky
1 litr masového vývaru
sůl
pepř
pažitka
Postup:
- Rajčata nakrájíme, rozvaříme a propasírujeme nebo využijeme rajčatové pyré.
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku.
- Do propasírovaných rajčat pak přidáme očištěné a nakrájené houby, zalijeme vývarem a povaříme. V závěru zahustíme jíškou, povaříme a úplně na závěr přidáme mražený hrášek, necháme prohřát, podle chuti dosolíme, opepříme.
- Na talíři pak zdobíme nasekanou šunkou, strouhaným sýrem a pažitkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.