Lukáškův narozeninový dort

Ale můžete ho upéct i někomu jinému...

Suroviny:

300 g cukru

375 ml vody

250 g másla

230 g hladké mouky

půl kypřicího prášku

3 lžíce kakaa

čokoládová poleva

marcipán na ozdobu

tuk a mouka do formy

Postup:

  1. Cukr svaříme s vodou, přidáme nakrájené máslo a necháme rozpustit, promícháme.
  2. Smícháme mouku s práškem a kakaem a postupně vmícháváme máslovou vodu.
  3. Ve vymazané a vysypané formě upečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů, pečeme asi hodinu, uděláme test špejlí. Pokud je po vytažení suchá, je dopečeno.
  4. Vychladlý korpus přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme jahůdkami vymodelovanými z obarveného marcipánu, doplníme vlnovkami z bílého marcipánu. Tvary zdobení závisí na přání oslavence.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.