Lukáškův narozeninový dort
Ale můžete ho upéct i někomu jinému...
Suroviny:
300 g cukru
375 ml vody
250 g másla
230 g hladké mouky
půl kypřicího prášku
3 lžíce kakaa
čokoládová poleva
marcipán na ozdobu
tuk a mouka do formy
Postup:
- Cukr svaříme s vodou, přidáme nakrájené máslo a necháme rozpustit, promícháme.
- Smícháme mouku s práškem a kakaem a postupně vmícháváme máslovou vodu.
- Ve vymazané a vysypané formě upečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů, pečeme asi hodinu, uděláme test špejlí. Pokud je po vytažení suchá, je dopečeno.
- Vychladlý korpus přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme jahůdkami vymodelovanými z obarveného marcipánu, doplníme vlnovkami z bílého marcipánu. Tvary zdobení závisí na přání oslavence.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.