Lom u Mostu má nové vedení. Starostou se stal Vladimír Urban ze Svobodných

1. listopad 2022 14:49

Lom u Mostu na nové vedení. Zastupitelé 1. listopadu zvolili starostou Vladimíra Urbana ze strany Svobodných a neuvolněným místostarostou Rudolfa Hrušku z hnutí Žiju v Lomu. Vystřídali dosavadní starostku Kateřinu Schwarzovou ze Severočechů.cz a Pavla Baráka z ODS.

Zastupitelé zvolení za Severočechy.cz přišli všichni společně pět minut před zahájením jednání. Jeho vedení se pak ujal místostarosta Pavel Barák z ODS namísto starostky Kateřiny Schwarzové ze Severočechů.cz.

Důdody tohoto rozhodnutí neznáme – starostka Kateřina Schwarzová odmítla žádost Českého rozhlasu o rozhovor a odpovědět nechtěli ani ostatní zastupitelé za Severočechy.cz. Jednání ustavujícího zastupitelstva pak zastupitelé z hnutí Severočeši.cz opustili poté, co složili slib.

Důležité bylo, že z 21 zastupitelů zůstalo 14, tedy nadpoloviční většina. Vedení jednání se ujal podle zákona o obcích nejstarší člen zastupitelstva Zdeněk Hába za Svobodné. Na ustavující zastupitelstvo se přišlo podívat i zhruba 30 obyvatel města.

Nový starosta slibuje větší otevřenost úřadu lidem

Nový starosta Vladimír Urban uvedl, že chce v první řadě otevřít městských úřad obyvatelům města. Chce zveřejňovat zápisy z jednání rady města i zastupitelů, což minulé vedení města nedělalo. Chce také co nejdříve nechat provést finanční a personální audit.

Čeká ho ale i vypořádání se se záměry bývalého vedení města, které ministerstvo vnitra zneplatnilo kvůli tomu, že za jejich přijetí hlasovala zastupitelka, která před tím svůj mandát stáhla a hlasování proto bylo neplatné. Takových bodů je hned několik.

Jak říká Vladimír Urban, jde například o prodej pozemků na Dlouhé Louce v Krušných horách. „U Dlouhé Louky, ale nejen u ní, prozatím pozastavíme veškeré úkony, které se odehrávají na základě neplatných usnesení. V nejkratší možné době budeme řešit další možné postupy s právním zástupcem města, v souladu s doporučeními ministerstva vnitra,“ shrnul.

S developerem, kterému Lom pozemky na Dlouhé prodal, ještě nové vedení města nejednalo. Chystá se ale oslovit všechny, kterým zneplatnění smluv na základě nálezu ministerstva vnitra zkomplikovalo jejich záměry a investice.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související