V Lomu u Mostu se sejdou noví zastupitelé. Vedení města by se měla ujmout bývalá opozice

1. listopad 2022 10:08

V Lomu u Mostu se 1. listopadu koná ustavující jednání zastupitelstva. S jeho svoláním bylo nutné počkat na verdikt krajského soudu, který minulý týden zamítl návrh na zneplatnění hlasování v zářijových komunálních volbách.

Návrh podal Bronislav Schwarz z hnutí Severočeši.cz, které až do teď Lom spolu s ODS vedlo. I když volby Severočeši.cz vyhráli, nepodařilo se jim najít koaličního partnera.

Krátce po volbách se v Lomu vytvořila koalice složená z bývalých zástupců opozice. Jde o širokou koalici, jejíž součástí jsou Svobodní, hnutí Občané městu, Město občanům, dále hnutí Budoucnost pro občany a hnutí Žiju v Lomu.

Starostou by měl být podle dřívějšího prohlášení koalice Vladimír Urban ze Svobodných. Jde o dlouhodobého kritika současného vedení města, které vede starostka Kateřina Schwarzová.

Už při podepsání koaliční smlouvy se Vladimír Urban netajil tím, že hned po svém nástupu na radnici chce provést finanční a personální audit. Plánuje také prověřit některé bývalé zakázky města, které kritizoval v roli opozičního zastupitele.

Vladimír Urban také uvedl, že chce místa ve výborech nabídnout opozici. Bronislav Švarc po volbách okomentoval výsledky tak, že přeje nové koalici, aby uspěla a dodržela své volební sliby. Dál už nic říkat nechtěl.

Pozemky na Dlouhé Louce budou dál patřit městu

Opozice v Lomu v minulosti kritizovala prodej pozemků na Dlouhé Louce v Krušných horách developerské společnosti, která tam měla postavit rekreační chaty. Nové vedení města se tím zřejmě ale příliš zabývat nebude – podle Vladimíra Urbana se situace v podstatě vyřešila sama.

Ministerstvo vnitra totiž reagovalo na stížnost týkající se nezákonnosti prodeje pozemků. Pro jejich prodej hlasovala zastupitelka, která ale před tím svůj mandát složila. A i když na posledním předvolebním jednání zastupitelstva řádně složil slib nový člen zastupitelstva za Severočechy.cz a prodej byl odhlasován znovu, ani toto hlasování není podle ministerstva vnitra platné. Veškeré smlouvy o prodeji pozemku tak pozbyly platnosti a o záměru by se mělo jednat znovu.

Nová koalice zatím pozemky na Dlouhé Louce prodávat nechce. Developer Zdeněk Žejdlík už ale řekl, že je připravený bránit se soudně. Vznikly mu prý už náklady spojené s projektem – podle svých slov například investoval do změny územního plánu. Nové vedení města se proto bude muset touto věcí zabývat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související