Nová koalice v Lomu chce zneplatnit rozhodnutí bývalého vedení města o pozemcích na Dlouhé Louce

29. září 2022 15:00

Na Dlouhé Louce v Krušných horách na Teplicku možná nebudou stát chaty a rekreační budovy na pozemcích, které město Lom převedlo na developerskou společnost. Usnesení minulého zastupitelstva o převodu pozemků plánuje nově vzniklá koalice v Lomu zneplatnit nebo vypovědět. Soukromý investor se chce proti případnému vypovězení smlouvy bránit u soudu.

„Přímo na Dlouhou Louku jsme my jako Svobodní dávali podnět ke kontrole zákonnosti usnesení. Podle nás je to usnesení, které se schválilo, neplatné,“ říká lídr kandidátky Svobodných v Lomu u Mostu Vladimír Urban.

Podle něj bývalé vedení Lomu pozemky neprodalo, ale směnilo nestandardním způsobem.

„Směna měla být nastavená tak, že my dnes předáme pozemky, které nejsou stavební a developer, který je získal, si má zajistit změnu územního plánu. Výměnou za ty pozemky má být vybudován v části toho pozemku jakási chata, kde se údajně mají rekreovat zaměstnanci a děti ze školek,“ popsal Urban.

Nová koalice chce rozhodnutí původního vedení města zvrátit

Aby mohl developer na pastvinách na Dlouhé louce stavět, musel by Lom změnit územní plán a tím změnit pastviny na stavební parcely. S tím ale nově ustanovená koalice v Lomu zatím nesouhlasí. „Nebudeme pro to, aby se tam taková výstavba udála,“ shrnuje Urban.

Koaliční partner Svobodných sdružení Žiju v Lomu také nesouhlasí s původní záměrem bývalého vedení města. „Máme stejný názor, jako mají Svobodní a naši koaliční partneři,“ potvrzuje lídr kandidátky Rudolf Hruška.

V katastru nemovitostí už nejsou pozemky na Dlouhé Louce v majetku města Lom, ale společnosti Unistav Dux. U zápisu je ale omezení vlastnického práva.

Proč, vysvětluje majitel společnosti Zdeněk Žejdlík: „Pozemek na Dlouhé Louce je napsaný na mojí firmu a moje firma se zavázala, že po změně územního plánu vybuduje pro město Lom dle jejich požadavků dva objekty. A potom ten pozemek bude náš.“

V případě, že město odstoupí od smlouvy anebo nesplní její podmínky, je Zdeněk Žejdlík připravený řešit věc soudně. „Dal bych to právníkovi, a ten by pak dělal nějaké kroky,“ uzavírá Žejdlík.

Lom nově povede koalice čtyř stran a hnutí

Lom vedlo v uplynulém volebním období hnutí Severočeši.cz. společně s ODS a ČSSD. Volby vyhráli Severočeši.cz i teď – v 21členném zastupitelstvu jim patří sedm křesel. ODS pak má jeden mandát.

Zbylých 13 křesel obsadí koalice Svobodných, sdružení Žiju v Lomu, Občané městu – město občanům a hnutí Budoucnost pro občany. Starostka Kateřina Schwarzová s médii dlouhodobě nekomunikuje, její manžel a zároveň radní města Bronislav Schwarz v minulosti prodej pozemku komentovat odmítl.

K výsledku voleb Schwarz říká: „Teď jenom jim přeji, aby uspěli. Pokud budou poctiví, a ty sliby, které dali, dodrží. Pokud ne, tak budou mít taky problém.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související