Lidem v Ledvicích se dýchá lépe. Stovka domácností přešla z uhlí na ústřední topení

16. prosinec 2013
Zprávy

Stovka domácností v Ledvicích je od září napojená na ústřední topení z nedaleké elektrárny. Díky tomu se ve městě lépe dýchá. Někteří lidé dali přednost pohodlnosti i za cenu toho, že je teplo bude stát o něco víc.

V Ledvicích panuje inverze a ještě před rokem by kouř z komínů zůstával mezi domy jako pod pokličkou. Teď tady nic cítit není. Většina komínů zůstává prázdná, jenom ze dvou tří, kde ještě lidé topí uhlím nebo dřevem, se line dým.

„Ty nejsilnější trubky, které jsou odizolované, to je přívod, který se kopal skrz pozemek od silnice sem. Teplo jde do centrální jednotky přes digitální počítadlo a je napojené na rozvod topení,“ ukazuje Jaroslav Denk zařízení ve sklepě, kde dřív míval uhlí.

Denkovi jsou rádi, že se večer z práce nebudou vracet do vymrzlého domu, nemají starosti se sháněním paliva a přitápěním do kotle. Za uhlí dali ročně kolem dvaceti tisíc, teď bude platit víc - podle odhadu firmy ČEZ Teplárenská je to v průměru o dva tisíce navíc.

„Co jsem se bavil s technikem, který to tu má na starosti, tak by to mělo vycházet zhruba stejně. Samozřejmě chápeme, že za pohodlí se platí. Takže 30, 33 tisíc by bylo adekvátní za toto topení,“ dodává Jaroslav Denk.

Uhlí vystřídala ve sklepě Jaroslava Denka tepelná jednotka od ČEZu

Zatímco on sám je rád, že nemusí šetřit na jednorázový výdaj za uhlí a platí zálohy, jeho sousedce Jarmile Hofhansové to nevyhovuje.

„Jsou to čtyři tisíce měsíčně, tak si to spočítejte za rok. A já jdu i s platem dolů, protože měním pracoviště, takže bychom to finančně nezvládli. Ale my se tomu chceme přizpůsobit a koupit si časem ekologický kotel,“ vysvětluje.

Ve městě ubyde ročně sedm a půl tuny prachu

I když na ústřední topení se v Ledvicích asi všichni nenapojí, už teď je to znát. Dojem z lepšího vzduchu potvrdila nezávislá starostka Zdeňka Fristscherová.

„Sem tam nějaký kouř taky vidíte, ale je vidět, že ostatním lidem to není jedno, že třeba jeho soused kouří a že ten smrad, jak se říká, tady trošku je,“ poznamenává starostka.

Ve městě navíc bude o sedm a půl tuny prachu ročně méně než dosud. Za rozvod ústředního topení v Ledvicích firma ČEZ Teplárenská zaplatila přes 38 milionu korun. Připojení bylo pro lidi zadarmo, kdo se ale bude chtít dodatečně přidat, musí část nákladů zaplatit.

autor: hau
Spustit audio