Lidé ve Varnsdrofu i okolí protestují proti systému měření rychlosti ve městě

29. březen 2019

Na běžné zasedání zastupitelstva ve Varnsdorfu zpravidla nepřijdou víc jak tři lidé. Tento čtvrtek jich tam bylo bezmála sto. Všichni protestovali proti systému měření rychlosti na území města.

Provoz radarů na třech místech zajišťuje soukromá firma, která z každé pokuty inkasuje 300 korun.

Za rok naměřily kamery ve Varnsdorfu víc než 100 tisíc přestupků. Podle ministerstva vnitra je takový postup v rozporu se zákonem. Vedení města zatím žádnou změnu neudělalo, a to se nelíbí především řidičům.

Kolem radarů se na zastupitelstvu rozpoutala vášnivá debata. Starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček z hnutí ANO nechtěl dávat slovo lidem, kteří ve městě přímo nebydlí.

„Myslíme si, že k tomu by měl mít právo si své říct kdokoliv, pokud se ho to týká, který třeba neoprávněně dostal pokutu. Klidně se vzdám svého času, a ať si ho on vezme za mě,“ kritizuje starostovo rozhodnutí Vladislava Beranová.

Měření rychlosti vzbudilo ve Varnsdorfu silné emoce. Během posledního měsíce dokonce dva radary zničil neznámý vandal.

Ministerstvo vnitra vyzvalo vedení města, aby zjednalo v celé věci nápravu – třeba ukončilo smlouvu se stávající společností, která se o radary stará.

Město už na pokutách vybralo víc než 34 milionů korun. Téměř stejnou částku ale jen loni zaplatilo za provoz a údržbu zařízení.

Spustit audio

Související