Podle ministerstva vnitra Varnsdorf zřejmě nezákonně pokutuje řidiče za překročení rychlosti

19. únor 2019 11:30

Varnsdorf na Děčínsku měří od května loňského roku na svém území překračování povolené rychlosti. Město vybralo už na pokutách 25 milionů korun. Jenže podle ministerstva vnitra zřejmě postupuje nezákonně.

O případu informovala Česká televize v pořadu „Reportéři“. Varnsdorf si na měření rychlosti zjednal soukromou firmu, která má z každého naměřeného přestupku odměnu 300 korun. To je ale v rozporu s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu.

Rozruch vyvolalo hlavně měření na Studánku, ta je asi 3 kilometry západně od Varnsdorfu, ale je pořád jeho součástí. Radary tam bez upozorňující cedule začínají měřit ještě v lesním úseku.

„Těch přestupků bylo velké množství, což bylo velké překvapení,“ vysvětloval na předposledním zastupitelstvu města starosta Stanislav Horáček z hnutí ANO a dodává: „Za květen jsme začínali na nějakých 19 tisících naměřených přestupcích.“

Radary za necelý rok naměřily přes 100 000 přestupků

Od května minulého roku naměřily radary ve Varnsdorfu víc než 113 tisíc přestupků. Lidem se nelíbí, že z každého překročení rychlosti, tedy z každé pokuty, má profit soukromá firma. Proto se obrátili na ministerstvo vnitra, které poslalo do Varnsdorfu dopis s výzvou o vyjádření se k celé věci.

„Pokud je soukromý subjekt hmotně zainteresován na výsledcích měření stacionárního zařízení, může tato skutečnost podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vytvářet i pochybnost o zákonnosti celého přestupkového řízení,“ shrnul mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Město se ale brání nedávným vyjádřením krajského úřadu. „Krajský úřad na občanský dotaz zkonstatoval, že měření rychlosti ve Varnsdorfu probíhá v souladu s příslušnými ustanoveními zákona,“ cituje z vyjádření mluvčí krajského úřadu Magdalena Fraňková.

Varnsdorf teď pracuje na odpovědi pro ministerstvo. „Město Varnsdorf bylo vyzváno k vyjádření a v současné době připravujeme reakci tak, aby byla odeslána ve stanovené lhůtě. Teprve poté, co ministerstvo vnitra vyhodnotí naši reakci, určíme další postup,“ upřesňuje další postup města Secký.

Odměna soukromé firmě v řádech milionů vzbudila nevoli veřejnosti

Nevoli veřejnosti vzbudila i odměna města soukromé firmě za měření rychlosti. Na konci minulého roku zastupitelé přesunuli pomocí rozpočtové změny na tento účel skoro 32 milionů korun.

„Placená částka na základě fakturace je za automatický přenos zašifrovaných dat,“ vysvětluje Secký.

Stejně to na zastupitelstvu vysvětloval i Aleš Šantora, ze společnosti, která se softwarově o celý systém stará.

„Je to dáno tím, kolik se toho tady u vás, naprosto šíleně, naměřilo. Obecně se všechny zakázky v České republice pohybují zhruba do jedné poloviny nákladů, spojené s tím měřením a s tou správou a, řekněme, jedna polovina zisku.“

Kvůli vysokému počtu přestupků teď město vyřizuje pokuty za překročení rychlosti v červenci minulého roku. K dopisu z ministerstva vnitra se pak má vyjádřit do konce února.

autor: dap
Spustit audio

Související