Ministerstvo vnitra vyzvalo vedení Varnsdorfu, aby zjednalo nápravu ve sporném měření rychlosti

13. březen 2019

Ministerstvo vnitra poslalo Varnsdorfu dopis, ve kterém ho vyzývá k nápravě situace kolem sporného měření rychlosti na území města. Podle ministerstva by měření mohlo být nezákonné.

Z každé pokuty má totiž soukromá firma, která se o radary stará, zisk 300 korun.

„Měření rychlosti je součástí celkového dohledu nad bezpečností a plynulostí provozu na pozemních komunikacích, a je tedy výkonem veřejné, tudíž státní, správy,“ cituje rozsudek mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

„Pokud soukromý subjekt provádí vlastní nastavení a udržení těchto zařízení, a zároveň je hmotně zainteresovaný na výsledcích měření, jedná se o porušení zákona o silničním provozu,“ dodává.

Na ministerstvo se s žádostí o prošetření obrátil Daniel Zeman z Varnsdorfu. „Důvodem pro to bylo, že pokud chce město vynucovat dodržování zákona o silničním provozu pokutami, musí při tom samo postupovat v souladu se zákonem,“ vysvětluje svou motivaci.

Varnsdorf za rok měření eviduje přes 113 tisíc přestupků

Ministerstvo na podnět reagovalo a vyzvalo vedení města k podání vysvětlení do konce února. Toho se ale nedočkalo. Podle starosty Varnsdorfu Stanislava Horáčka je materiál velmi obsáhlý. Město proto požádalo o odklad.

Za rok měření ve Varnsdorfu město eviduje více než 113 tisíc přestupků. Slibuje si z nich nejméně 110 milionů korun do své kasy. Zatím ale vybralo jen asi 30 milionů korun. Teď obesílá řidiče, kteří spáchali přestupek loni v červenci.

Firmě za údržbu a skladování dat z měřících zařízení zaplatilo nejméně 32 milionů korun.

Ve Varnsdorfu se 14. března sejde rada města, která se možná bude celou situací zabývat.

Spustit audio

Související