Lidé v Újezdečku museli k volbám třikrát. Až teď se zvolení zastupitelé dohodli na chodu obce

1. říjen 2019

Třikrát museli jít obyvatelé Újezdečka na Teplicku k volbám, než se místní politici dohodli a obec může začít fungovat. Téměř po roce tak končí provizorium.

Čtveřici vítězného uskupení „Pro lepší Újezdeček“ podpořil Ladislav Trojáček ze „Sdružení nezávislých kandidátů“.

Obec bude řídit vítěz voleb – starostou je Květoslav Koutník a místostarostkou Pavlína Fišerová. Dohodu politiků obyvatelé v sále vítali – například Julius Ján: „Zaplať pán bůh, že se tady začne něco dít. A myslím si, že to bude k lepšímu.“

„Konečně začne obec fungovat. Určitě něco dokážou, jsou mladí. Za bývalého starosty lidé nebyli informovaní. On si vlastně určoval sám, co by chtěl dělat,“ doplnila Marie Rezková.

Bývalý starosta na jednání nebyl a s novináři nekomunikuje. Nové vedení bude podle starosty Koutníka nejdřív muset zjistit, jak je na tom obec s penězi.

„Z monitoringu ministerstva financí vím, že se obec zadlužuje. Tohle všechno musíme rozklíčovat – kde ty dluhy vznikly a co se s tím dá dělat. Projekt, který nás nejvíc tíží, je projekt na zasíťování pastvin a luk, kde dřív probíhala hornická činnost a má tam být 77 rodinných domků. Do toho se ještě zkusit dostat a uvést to v život,“ shrnul Koutník.

Jde o to zjistit, jestli obec nečinností nepřijde o skoro 90milionovou dotaci z takzvaných 15 ekomiliard.

Spustit audio

Související