Nové volby v Žiželicích vyhrálo uskupení Společně pro rozvoj obcí

16. červen 2019 13:08

Čtyři ze sedmi mandátů získalo v obci Žiželice na Žatecku uskupení Společně pro rozvoj obcí. Vyhrálo ve volbách, které se v obci opakovaly v sobotu 15. června.

K volbám přišlo 67,06 procenta voličů. Zájem o volby byl vyšší než loni na podzim, kdy byla účast 56,6 procenta.

O místo v zastupitelstvu usilovalo 49 kandidátů, uspělo šest žen a jediný muž. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 47,6 roku. „Nejstaršímu zvolenému je 59 let,“ sdělil mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

V nových volbách se do zastupitelstva dostala ještě uskupení Za rozvoj obcí, které má dva mandáty, a Pro okrášlení a rovnoprávnost občanů, jež získalo jeden mandát.

Žiželice má včetně přidružených obcí 408 obyvatel. Známá je zejména mezi šoféry, protože leží na hlavním tahu mezi Mostem a Žatcem a cesta k ní vede z obou stran po serpentinách. Zastupitelstvo se tam rozpadlo na přelomu roku, když odstoupila většina loni zvolených kandidátů i náhradníků.

Volební komise v Žiželicích

V řádných volbách v říjnu volby vyhrálo hnutí Za trvalý rozvoj obce. Do zastupitelstva se spolu s vítězným uskupením dostal i starosta Petr Kvítek, který stál v čele obce od roku 1986. Už před volbami ale oznámil, že funkci starosty obhajovat nebude.

Zastupitelé jeho nástupkyní zvolili Květu Panskou, dosavadní účetní na obecním úřadě. Panská ale několik týdnů po zvolení do funkce rezignovala. Na místa pak rezignovali další čtyři lidé, obsadily je dvě náhradnice. Zastupitelstvo zůstalo pětičlenné, což je zákonem stanovené minimum. Posléze ale rezignovala i jedna z náhradnic a další náhradníci na příslušné kandidátce už nebyli. Proto se musely volby opakovat.

autor: Libor Želinský | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související