Krajský soud v Ústí nad Labem se znovu bude zabývat komunálními volbami v Bílině

2. duben 2019

Krajský soud v Ústí nad Labem bude znovu hodnotit průběh komunálních voleb v Bílině na Teplicku. Nařídil to ústavní soud, na který se obrátil kandidát sdružení „Nezávislí v Bílině-HNHRM“ Pavel Musil. Chtěl, aby se volby opakovaly kvůli údajnému kupování hlasů. Krajský soud ale jeho stížnost zamítl.

Pavel Musil se obrátil na ústavní soud, protože krajský soud odmítl některé jeho návrhy na nové důkazy – jak tehdy řekl, doplňoval je tak, jak se o nich postupně dozvídal.

Podle soudkyně Markéty Lehké měl předložit jeden návrh, a ne během řízení dokládat další a další. O návrhu na neplatnost voleb nebo hlasování totiž soudy musejí rozhodnout do 20 dnů od podání – jednotliví účastníci řízení pak nemají podle soudkyně Lehké dost času na reakci.

V ústavní stížnosti ale Musil argumentoval tím, že v předvolání k soudu stálo, že návrhy na dokazování může dávat až do skončení celého jednání. A ústavní soud mu dal za pravdu.

„Tím, že tedy krajský soud tyto důkazy neprovedl, porušil právo stěžovatele na soudní ochranu. Jedná se čistě o procesní rozhodnutí, kterým vlastně ústavní soud nikterak nepředjímá výsledek toho řízení,“ uvedla mluvčí ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Krajský soud v Ústí nad Labem tedy musí znovu celou věc projednat, a to i s důkazy, které loni v listopadu nepřipustil.

Kdy se tak stane, to zatím není jasné. Krajský soud ještě podle jeho mluvčí Veroniky Suchoňové nemá přesné odůvodnění nálezu ústavního soudu a ještě se ani nevrátil celý spis – předpokládá ale, že až se tak stane, nařídí soud jednání co nejdříve.

Spustit audio

Související