Lidé v Mostě se obávají vzniku nové ubytovny pro sociálně slabé v takzvaném Bloku 5

29. květen 2019

Přes 800 podpisů má zatím petice proti vzniku ubytovny v takzvaném Bloku 5 v ulici Slovenského národního povstání v Mostě.

Dům byl kvůli sporům původních majitelů několik let bez tepla a teplé vody. Téměř všichni nájemníci se proto odstěhovali, bydlí jich tam už jen pět.

Nemovitost teď získal mostecký podnikatel, který nedávno vlastnil i ubytovnu Domino. Lidé v domě i jeho okolí mají proto strach, že nová ubytovna vznikne z Bloku 5. To ale nový vlastník odmítá.

„Teď tam malují byty. Je to plesnivý asi, protože se tam nevětralo ani netopilo přes ty zimy. Co tam ale dělají dál, to nevím,“ popisuje obyvatelka Bloku 5 Jana Peřinová, co se v domě děje. Před budovou jsou přistaveny kontejnery a v nich je starý nábytek.

Jana Peřinová několik let žila v domě bez tepla a teplé vody, přes zimu musela využívat přímotopy.

Lidé z okolí Bloku 5 se obávají, že tam vznikne ubytovna

Z toho, že dům má nového majitele, který obnoví dodávky tepla a teplé vody, má radost. Obává se ale toho, že z domu vznikne ubytovna pro sociálně slabé, protože nový majitel, podnikatel Josef Smolík, dříve vlastnil ubytovnu Domino v centru města.

„Na jednu stranu je to pro nás dobře, protože majitel je jen jeden. Bude dávat teplou vodu a snad i teplo na zimu. Druhá zpráva je špatná v tom, že tam chce dávat lidi z toho Domina, že by tam z toho měla vzniknout ubytovna,“ shrnuje Peřinová.

„Blok 5“ v ulici Slovenského národního povstání v Mostě

Vlastník budovy Josef Smolík je na dovolené mimo republiku. Prostřednictvím SMS  zprávy napsal, že v Bloku 5 žádná ubytovna nevznikne, že tam i nadále budou byty pro obyvatele města. Tomu ale lidé z okolí nevěří.

Blok 5 je nedaleko od nemocnice, hned naproti je také základní škola. Na rozdíl od jiných částí města je oblast pod nemocnicí klidnou a bezpečnou čtvrtí. Vznikla proto petice, která požaduje po magistrátu města, aby učinil kroky, které by vzniku ubytovny zabránily. Už teď má petice zhruba 800 podpisů, na magistrát by měla dorazit v příštím týdnu.

Vedení Mostu chce jednat s majitelem Bloku 5 o jeho odkoupení

Podle vedení města ale magistrát vzniku ubytovny zabránit nemůže. Chce proto s majitelem jednat o případném odkupu budovy.

„Chtěli bychom vyvolat písemnou formou jednání s majiteli Bloku 5 o tom, jestli by se našla nějaká cesta na případné odkoupení,“ říká náměstkyně primátora Markéta Stará z hnutí Pro Most.

O odkoupení budovy se Most snažil i v minulosti. Původní majitelé ale požadovali zhruba trojnásobek ceny, kterou určil znalecký posudek.

Jak budou jednání úspěšná tentokrát, by mohlo být jasné do několika týdnů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související