Most pokračuje v přípravách na rekonstrukci kulturního domu Repre

20. květen 2019 13:46

Most pokračuje v přípravě rozsáhlé rekonstrukce kulturního domu Repre. Letos by měla být dokončena projektová dokumentace.

Její přípravy sledují jak odborníci, tak veřejnost, které není lhostejné, jak bude budova po rekonstrukci vypadat.

Podle některých architektů tvoří budovy Repre, mosteckého divadla a magistrátu kompaktní architektonický celek, který mimo jiné spojuje obklad z bílého kamene. Ten ale možná z fasády zrekonstruované budovy Repre zmizí.

Budova ze 70. let, ve které je společenský sál, planetárium, restaurace i kino sál je energeticky velmi náročná. Město proto zvažuje, že nahradí stávající fasádu z bílého kamene jiným materiálem.

„Pořád se to počítá. My jsme si vědomi těch argumentů, které tu byly vzneseny. Víme, že ten kámen k tomu obložení patří. Uvidíme ale, s čím přijdou projektanti. Ta škála materiálů je v dnešní době opravdu různorodá, takže si myslím, že najdeme nějakou optimální variantu,“ vysvětluje primátor Mostu Jan Paparega z hnutí Pro Most.

Zatím není jasné, zda bude mít rekonstruovaný dům Repre novou fasádu

Architektka Jana Kubánková říká, že fasáda z kamene není u energeticky úsporných staveb problém. Stávající kámen by ale musel nahradit jiný.

S tím, že by fasáda měla nést jiný druh kamene, se nechce smířit například galerista a opoziční zastupitel Luděk Prošek z hnutí Zelení a Piráti pro Most: „Myslím si, že zrovna fasáda je takový základní prvek budovy.“

Prošek navíc vyčítá vedení města, že o plánech na rekonstrukci města neinformuje veřejnost ani zastupitele: „Město tají veškeré informace. Mělo být veřejné projednávání. Pan primátor nám aspoň tři zastupitelstva slibuje, že bude alespoň projednávání pro zastupitele, a stále nic.“

Jasněji by mělo být po letních prázdninách

Primátor Paparega slibuje seznámení zastupitelů s rekonstrukcí po prázdninách: „Počítáme s tím, že bychom pro zastupitele udělali nějakou prezentaci po prázdninách.“

Citlivou otázkou bude i rekonstrukce interiéru. „Vytváří se odborná skupina, která by měla komunikovat ten interiéér tak, aby to mělo punc a bylo to hezké i funkční,“ slibuje mostecký primátor.

Architektka Jana Kubánková je v této otázce skeptická: „Interiér je kořením té stavby. Určitě je zapotřebí, aby tam pracovala studia, která s tou dobou umí zacházet. Ty kvalitní architekty je potřeba si najít, a to si nejsem jistá, jestli v tomto případě proběhlo.“

Konečná podoba nově zrekonstruovaného Repre by měla být známa letos na podzim.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související