Most chce na sídlišti Chanov stavět obytné kontejnery. Odborníci i někteří Chanovští jsou ale proti

17. květen 2019

Most chce pro obyvatele zdevastovaných panelových domů na sídlišti Chanov postavit kontejnerové bydlení, známé například ze Vsetína. Sociálně slabí by se měli do nového bydlení stěhovat v příštím roce. Nesouhlasí s tím ale vládní Agentura pro sociální začleňování a proti jsou i někteří obyvatelé problémového sídliště.

Opozice mimo jiné vytýká vedení Mostu, že rozhodlo bez přihlédnutí k názoru odborníků.

Podle Jana Chromého, který na sídlišti Chanov žije 20 let, by stavba kontejnerového bydlení místní rozdělila, což by vedlo k napětí. Stejný názor má i vládní Agentura pro sociální začleňování.

„Financovat opatření, která nějakým způsobem prohlubují nebo zostřují segregaci obecně, dobrá nejsou. Musíme si uvědomit, jaký kontext má tento typ bydlení – v souvislosti se Vsetínem to není nic pozitivního. Pokud víme, tak ti obyvatelé si to nepřejí,“ vysvětluje její ředitel David Beňák.

O stavbě kontejnerového bydlení rozhodla pracovní skupina, kterou ustanovilo vedení města. Rozhodnutí padlo po návštěvě Vsetína.

„Téměř jednomyslně jsme se shodli, že tahle varianta je ta správná, jakou by se sídliště mělo vyvíjet,“ říká primátor Mostu Jan Paparega z hnutí Pro Most.

Pracovní skupiny se chtěli účastnit i zástupci vládní agentury pro sociální začleňování. „Požádali jsme o možnost pracovat v této skupině, na to jsme ale pozitivní odpověď neobdrželi, což respektujeme,“ konstatuje Beňák.

S plánem města stavět v Chanově kontejnerové bydlení nesouhlasí ani část opozice

Někteří zástupci opozice s vybudováním tzv. „modulového“ bydlení v Chanově nesouhlasí. Vadí jí, že město před tím, než učinilo rozhodnutí, nejednalo s odborníky ani obyvateli Chanova.

Že by mělo město komunikovat s chanovskou komunitou si myslí i David Beňák z Vládní agentury pro sociální začleňování.

„Nepochybně nějaké zostření vztahů mezi obyvateli Chanova a městem může být. Záleží na komunikaci města – to jsme obyvatelům i městu doporučovali, aby spolu komunikovali.“

Jan Chromý z Chanova chtěl několikrát setkání vedení města a obyvatel sídliště zprostředkovat.

„Do dnešní doby vůbec primátor nereagoval. Chtěl jenom, abych mu napsal určité body, které by mělo městské zastupitelstvo řešit,“ dodává.

Vzhledem k tomu, že Most schválil investice do Chanova už loni, nechce vedení města na jednání zastupitelstva už tento bod projednávat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související