Lidé, kteří topí dřevem, můžou výrazně ušetřit. Vlastníci lesů se zbavují dřeva napadeného kůrovcem

9. září 2019

Lidé, kteří topí dřevem, letos ušetří. Alespoň tam, kde v lesích řádil kůrovec. Jejich vlastníci totiž musí postižené dříví vytěžit. A je ho tolik, že ho prodávají za nižší cenu než loni. Napadených stromů se tak zbavuje třeba národní park České Švýcarsko nebo městské lesy v Děčíně.

Správa národního parku ještě zájem o odkup dřeva očekává. „Uvidíme, co se stane na podzim, až se zima začne lidí ptát na to, co dělali v létě,“ říká mluvčí Tomáš Salov.

Také v městských lesích naplno odtěžují kůrovcové dřevo, lesní úřad Děčín ho nabízí lidem k odkupu.

„Teď je toho víc než loni, několikanásobně víc. Je to kvůli suchu a pak také kvůli kůrovci. Lesní úřad nabízí odkup – palivové dřevo zlevnilo o takových 30 %,“ konstatuje Jan Halada, lesník z děčínských městských lesů.

Stejný problém teď řeší Lesy ČR – ty se napadeného dřeva potřebují také zbavit.

Od ledna do konce července jsme samovýrobcům prodali 222 tisíc metrů krychlových dřeva za 42 milionů korun, bylo to téměř o 100 tisíc metrů krychlových víc než za stejné období v loňském roce,“ říká mluvčí Eva Jouklová.

Kvůli kůrovcové kalamitě už letos v lednu navýšily Lesy České republiky objem dříví, které mohou lidé z jejich lesů vytěžit a odkoupit.

Spustit audio

Související