Lidé, kteří dojíždějí za prací do Německa a Rakouska, si mají v cizině najít ubytování. Kvůli pandemii koronaviru

24. březen 2020 09:01

Řada lidí v Ústeckém kraji začala po nařízení vlády z 23. března řešit, jak si zajistí cestu za prací v sousedním Sasku. Stát totiž zpřísnil podmínky pro dojíždění za prací v cizině.

Pokud teď chtějí tzv. „pendleři“ i dál v zahraničí pracovat, měli by si podle vlády zajistit i ubytování. Opatření začne platit od 26. března.

Podle vlády by si ti, kteří dojíždějí za prací do zahraničí, měli v cizině zajistit ubytování zhruba na tři týdny. Po návratu by pak měli být v karanténě.

Jak bude dál vypadat práce v sousedním Sasku, řeší i pan Marcel z Ústecka, který staví u Drážďan novou halu pro velkou německou firmu.

„Oni nás tam potřebují, takže by byli i schopni nám tam zajistit ubytování. To byla vlstně i jedna z nabídek pro nás,“ říká.

Marcel zvažuje ale i to, že si dočasně najde práci v Česku. Má totiž dvě malé děti a nechce být dlouhou dobu mimo domov. „Přemýšlel jsem o tom, že bych si našel práci v Česku, ale jen dočasně, než by zase bylo možné jezdit do zahraničí. Myslím si, že práce v zahraničí je mnohem lepší než tady v České republice,“ konstatuje.

Vládní zpřísnění podmínek pro cestování za prací do ciziny má být dalším opatřením ke snížení rizika nákazy koronavirem.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související