Firmy v Ústeckém kraji musí přizpůsobit svůj provoz. Bezpečnostní opatření je stojí nemalé peníze

18. březen 2020 13:41

Firmy a podniky zaměstnávající stovky a tisíce lidí v kraji se musely současné situaci, kdy je vyhlášená v celé zemi karanténa, přizpůsobit. Tam, kde respirátory potřebují denně k práci, jich mají žalostný nedostatek. Bezpečnostní opatření, která musely podniky zavést, je stojí stovky tisíc korun.

„Omezili jsme všechny návštěvy – na nákupu, na obchodě. Spousta lidí pracuje z domova,“ konstatuje Martin Vošta, ředitel děčínské firmy Ryko, zabývající se opravami a údržbou vagónů.

Zaměstnanci firmy pracují samostatně, do skupinek se neshlukují a většina z nich má roušku. Ve větších skupinách se lidé ve firmě nesmějí potkávat ani v šatnách nebo v jídelně.

Řidiči kamionů, kteří přivážejí do firmy materiál, nesmějí s nikým přijít do styku. „Nemohou si u nás dojít na wc, neumožňujeme jim ani vchod do budovy,“ dodává Vošta.

Stejně na tom jsou řidiči kamionů ve varnsdorfském TOS. V ústecké Spolchemii zase třeba měří na vrátnici všem teplotu.

Čtěte také

Skoro všem společnostem zoufale chybějí roušky a respirátory. „Jsou to statisíce korun za desinfekce, za roušky – všechny tyhle věci se nám hodně zdražily. My je používáme běžně – měsíčně potřebujeme tak 150 až 200 respirátorů, pro svářeče, lakýrníky, brusiče,“ konstatuje Martin Vošta.

Stejně jsou na tom třeba i v AGC Flat Czech. „To, kde máme tedy zásadní problém, jsou v tuto chvíli roušky a respirátory,“ přiznává manažer lidských zdrojů Libor Sehnal. Firma přitom zaměstnává na Teplicku více než tisíc lidí.

„Ty ztráty mohou být opravdu dost vysoké – jeden stroj, který neexpedujeme, představuje třeba 10 až 15 milionů korun,“ konstatuje předseda představenstva varnsdorfského TOS Jan Rýdl.

„Měli jsme letos dobře našlápnuto, ale teď je to složité v tom, že nevíme, co se stane, až bude mít první náš zaměstnanec tu nemoc,“ dodává s obavou Martin Pošta.

Spustit audio

Související