V Ústeckém kraji fungují i během pandemie koronaviru školky a školy – pro děti hasičů, záchranářů i zdravotních sester

23. březen 2020 15:15

Dětem hasičů nebo zdravotníků slouží v Ústeckém kraji během pandemie koronaviru speciálně vyhrazené školy a školky. Na 29 místech po celém kraji zřídila školská zařízení tzv. „dětské skupiny“ pro děti od 3 do 10 let.

Jedna z takových skupin je i v Masarykově základní škole v Litoměřicích.

„Zatím tu míváme průměrně tak 7 až 8 dětí. Kdyby byl zájem vyšší, můžeme udělat dvě skupinky po 15 dětech,“ vysvětluje ředitel školy Karel Kinzl.

„Hrajeme si tady, díváme se na televizi, chodíme ven. Už mě to ale malinko přestává bavit. Chtěl bych už do školy,“ zmínil čtvrťák Adam.

Základní a střední školy v Litoměřicích jsou podle nařízení vlády uzavřené. Stále ale funguje 11 poboček městské školky. Ani tam ale není obsazenost vysoká.

„Je tam zhruba 10 dětí na jedné provozovně. Oproti běžnému stavu, kdy jich je tam třeba 80,“zmínila vedoucí školského odboru Andrea Křížová.

Podobně jako v Litoměřicích mají dětské skupiny pro děti zdravotníků nebo hasičů a policistů také například v Podbořanech ne Lounsku, Rumburku a Varnsdorfu na Děčínsku a na dalších 25 místech po celém kraji.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související