Kuře s česnekem
Sherry je bílé víno s přídavkem vinného destilátu a doma se rozhodně neztratí, i když na recept potřebujete jen dvě lžíce.
Suroviny:
4 kuřecí stehna
4-5 stroužků česneku
2 lžíce vína sherry
2 lžíce oleje
1 lžička mleté papriky
sůl
pepř
1 bobkový list
půl šálku vývaru
petrželka
Postup:
1. Stehna vykostíme a nakrájíme na stejně velké kousky.
2. Smícháme papriku, sůl a pepř a ve směsi obalíme kousky masa.
3. Na oleji osmahneme neloupané stroužky česneku do hněda a vyndáme je. Na stejném oleji opečeme okořeněné kousky masa, přilijeme sherry, přivedeme do varu, vložíme bobkový list, přilijeme vývar a mírně asi 10 minut dusíme.
4. Mezitím vytlačíme obsah z opečených stroužků česneku a smícháme ho s drobně sekanou petrželkou. Pastu přidáme ke kuřeti a dodusíme do měkka – ještě asi 10 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.