Krkovička s ananasem

Nelekněte se té kombinace...

Suroviny: Tři čtvrtě kg pěkné krkovičky bez kosti, ananasový kompot - plátky, 2-3 rajčata, 1 cibule a 3 mladé cibulky i s natí, 3-4 stroužky česneku, 1 malý rajský protlak, sůl, kmín, pepř, event. i trochu majoránky, mletá paprika, 3 lžíce vína, asi čtvrt litru vývaru, olej a škrob. Postup::Rajčata spaříme, zchladíme a oloupeme, vydlabeme jadérka a nakrájíme na proužky, cibuli rovněž, česnek utřeme nebo prolisujeme. Kompot scedíme, plátky ananasu nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, šťávu si odložíme. Krkovičku osolíme, opepříme, vetřeme do ní česnek, přidáme kmín a papriku. Na rozpáleném oleji opečeme maso ze všech stran, pak ho uložíme v teple a do výpeku dáme cibuli, osmahneme, přidáme rajčata, znovu osmahneme a podlijeme trochu vývarem, provaříme, přidáme trochu rozemnuté majoránky a pak vše nalijeme do pekáče a položíme na to opečené maso. Na povrch připíchneme párátkem plátky ananasu, přidáme protlak, podlijeme trochu ananasovou šťávou a v předehřáté střední troubě pečeme. Podle potřeby průběžně podléváme vínem, šťávou a vývarem a pečeme asi hodinu, až je maso měkké. Pak ho vyjmeme, do šťávy přidáme nakrájené 2 mladé cibulky a zahustíme trochou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Jako příloha je vhodná rýže, kterou posypeme třetí nakrájenou mladou cibulkou.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?