Krkovička s ananasem
Nelekněte se té kombinace...
Suroviny: Tři čtvrtě kg pěkné krkovičky bez kosti, ananasový kompot - plátky, 2-3 rajčata, 1 cibule a 3 mladé cibulky i s natí, 3-4 stroužky česneku, 1 malý rajský protlak, sůl, kmín, pepř, event. i trochu majoránky, mletá paprika, 3 lžíce vína, asi čtvrt litru vývaru, olej a škrob. Postup::Rajčata spaříme, zchladíme a oloupeme, vydlabeme jadérka a nakrájíme na proužky, cibuli rovněž, česnek utřeme nebo prolisujeme. Kompot scedíme, plátky ananasu nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, šťávu si odložíme. Krkovičku osolíme, opepříme, vetřeme do ní česnek, přidáme kmín a papriku. Na rozpáleném oleji opečeme maso ze všech stran, pak ho uložíme v teple a do výpeku dáme cibuli, osmahneme, přidáme rajčata, znovu osmahneme a podlijeme trochu vývarem, provaříme, přidáme trochu rozemnuté majoránky a pak vše nalijeme do pekáče a položíme na to opečené maso. Na povrch připíchneme párátkem plátky ananasu, přidáme protlak, podlijeme trochu ananasovou šťávou a v předehřáté střední troubě pečeme. Podle potřeby průběžně podléváme vínem, šťávou a vývarem a pečeme asi hodinu, až je maso měkké. Pak ho vyjmeme, do šťávy přidáme nakrájené 2 mladé cibulky a zahustíme trochou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Jako příloha je vhodná rýže, kterou posypeme třetí nakrájenou mladou cibulkou.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?