Králičí játra na pórku (2 porce)

od Honzy Černého se ženou Aničkou z Velvar

Suroviny: Dvojí játra, 1 asi 10 dkg těžký pórek, 2 lžíce oleje, lžíce worcestru, půl lžičky sladké mleté papriky, kdo rád, přidá i mletý zázvor, dále ocet a máslo.

Pracovní postup: Játra poprášíme paprikou (pro "zázvoristy" přidáme na špičku nože zázvoru), zakapeme worcestrem a dáme nejméně na hodinu odležet do lednice. Pórek očistíme, rozdělíme na bílou a zelenou část a nakrájíme šikmo na proužky. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, v té rychle - asi půl minuty - opražíme játra z obou stran. Sundáme je z pánve a uložíme v teple. Na pánev přidáme druhou lžíci oleje, rozpálíme a dáme zelený pórek, necháme 2-3 minuty zavadnout, vrátíme játra (podle potřeby dodáme 1-2 lžíce horké vody) a zakryjeme. Dusíme asi 5 minut. Pak přidáme bílou část pórku, lžičku másla a zastříkneme octem a po půl minutě vypneme vařič, necháme asi 3 minuty "dojít". Játra jsou měkká, pěkně do hněda opečená, málo šťávy. Solíme až na talíři, podáváme s bramborem a zeleninovým salátem - výborný je hlávkový salát se zálivkou z jogurtu nebo kyselého mléka. Je možné přidat i tatarskou omáčku.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS ÚSTÍ NAD LABEM!

Každý uveřejněný recept ohodnotíme pěknou publikací věnovanou právě vaření!

Můžete psát na adresu Český rozhlas, Na Schodech 10, 400 01 Ústí nad Labem (heslo RECEPT) nebo na e-mailovou adresu stanislava.bradlova@ul.cro.cz

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.