Krajské Centrum pomoci Ukrajině navštívil vysoký komisař OSN pro uprchlíky. Systém pomoci ohodnotil jako excelentní

28. červen 2022 08:39

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi si v pondělí 27. června odpoledne prohlédl krajské centrum pomoci Ukrajině v Ústí nad Labem. Vybral si ho, protože zařízení v Praze je uzavřené. Také se chtěl na vlastní oči přesvědčit, jak si v menších městech poradili například s tříděním a administrativou, která s pomocí uprchlíkům souvisí.

Vysokého komisaře OSN se hned u vchodu ujal dobrovolník a vysvětloval, co musí uprchlíci absolvovat, když přijdou.

Hned v přijímací hale stála žena s několika dětmi. Felippo Grandi se zajímal, kdy přijeli a po odpovědi, že právě v pondělí z Kyjeva ho také zajímalo, proč si rodina vybrala zrovna Českou republiku. „Češi jsou prý nejlepší,“ dostalo se mu odpovědi.

Potom následovala prohlídka tělocvičny v přízemí, kde je dětský koutek, šatník a dobrovolnice, které se snaží uprchlíkům zpříjemnit čekání – třeba na vyřízení papírů.

V ústeckém KACPU čekalo na komisaře OSN i překvapení - dort s nápisem United Nations

Tam komisaře překvapila dobrovolnice Sára – s poděkováním a čokoládovým dortem s nápisem United Nations, tedy Spojené národy.

„Přece jen je to velká událost, když přijede někdo z OSN – to se nestává každý den. Proto jsem se rozhodla, že mu upeču ten dort, a protože vím, že pak Grandi je z Itálie, tak jsem dovnitř dala mascarpone,“ usmívá se Sára.

Prohlídka pokračovala do části, kde si mohou uprchlíci vyřídit žádosti o vízum a další administrativu. Na konci prohlídky komisař pochválil, jak si město poradilo s celým systémem přijímání uprchlíků. Netajil se přitom s velkou spokojeností.

Celkově prošlo krajským centrem pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny 16 864 lidí, poslední dobou přijíždí podle velitele směny hlavně lidé ze Zakarpatské Rusi, kteří mají jak ukrajinské, tak maďarské občanství.

Spustit audio

Související