V Ústeckém kraji se zatím zaregistrovalo téměř 17 000 uprchlíků z Ukrajiny

24. červen 2022 15:13

V Ústeckém kraji se podle údajů hasičů zaregistrovalo už téměř 16 800 uprchlíků z Ukrajiny. Kraj provoz asistenčního centra a další výdaje stály zhruba 100 milionů korun. Běženců přichází stále méně.

Ústecký kraj platí provoz krajského asistenčního centra včetně dobrovolníků – například na tlumočníky krajští radní nově schválili příspěvek Ústecké komunitní nadaci až jeden 1,8 milionu korun.

Podrobněji výdaje popsal hejtman Jan Schiller z hnutí ANO: „KAPCU, dobrovolníci a různé věci okolo nás stály kolem 320 milionů, ještě jsme také dali 12,5 milionu korun obcím, aby překlenuly nějaký ten čas. To je sice návratná půjčka, ale s největší pravděpodobností jim zůstane, protože to vypadá, že stát nám na to nedá. 53 milionů jsme také zaplatili za poskytnutí ubytování – z toho od státu jsme dostali pouze devět milionů.“

Ústecký kraj požádal stát i o proplacení dalších výdajů na ubytování uprchlíků v hotelech, penzionech a podobných zařízeních.

Ukrajinci, kteří utekli před válkou, ale bydlí také v soukromých bytech. Ty také podporuje stát – jde o takzvanou dávku pro solidární domácnost, tedy pro toho, kdo ve svém bytě nebo domě zdarma uprchlíky ubytuje.

Úřad práce zatím v celé republice na této dávce vyplatil 462 milionů korun – v Ústeckém kraji to dosud podle mluvčí úřadu Kateřiny Beránkové bylo přes 32 milionů korun pro více než 10,5 tisíce domácností.

Kraj i města začínají omezovat podporu ukrajinským uprchlíkům

Uprchlíci také od úřadu práce dostávají humanitární dávku – ta je 5000 korun na měsíc – v našem kraji takto úřad práce vyplatil zhruba 250 milionů korun.

S tím, jak se ukrajinští uprchlíci u nás postupně adaptují, ubývá i jejich podpory – stát zpřísní podmínky pro humanitární dávku – nebude už tedy paušálně pro všechny.

Kraje pak postupně ruší bezplatnou přepravu – Ústecký kraj končí s bezplatnou MHD pro ukrajinské běžence k 1. červenci. Stejně se zařídí i některá města, kde uprchlíci můžou jezdit zdarma městskou hromadnou dopravou – jde třeba o Ústí nad Labem, Chomutov, Jirkov, Most a Litvínov.

Řada uprchlíků si už našla práci – podle mluvčí úřadu práce Kateřiny Beránkové u nás pracuje přes 64 000 uprchlíků. Většinou jde o montážní práce, pomocníky ve stavebnictví, výrobě a dopravě nebo dělají sezónní práce.

Spustit audio

Související