Kozí farma

19. březen 2012

Kozí sýr a mléko dělí populaci bezpečně na dvě části - na zapřísáhlé odpůrce a stejně zapřísáhlé vyznavače. My vás ale nechceme přesvědčovat o tom, jak jsou kozí mléko a sýr zdravé, spíš se podíváme, jak se člověk - aniž zpočátku něco tuší - stane majitelem kozí farmy a sýrárny.

Slávka Brádlová se při jedné předváděcí akci u stánku s kozími sýry potkala s Karlem Dvořákem ze Žofína - Horního Podluží. Karel Dvořák s manželkou Alenou, kdysi oba Pražáci, vyměnili pražský Žofín za Žofín u Horního Podluží. Jak tedy založit kozí farmu?

„Začneme s jednou kozou, posléze dvě, tři... Až jich je víc, pokud už to mléko nezvládáme zpracovávat, začínáme vyrábět sýry...“ začíná vyprávění Karel Dvořák.

0:00
/
0:00

A jak se člověk naučí vyrábět sýr? Kontroly na kvalitu jsou totiž velmi přísné... „Jsme pod neustálou kontrolou, ale i ta hrdost člověku brání, aby něco odfláknul. Všechno se musí udržovat v čistotě... Několikrát denně se uklízí – jak dojící, tak výrobní zařízení. Všechno musí být absolutně v pořádku a v nerezu.“ popisuje Karel Dvořák a pokračuje: „Je to práce od rána do večera – od rána od šesti až do půlnoci... podle toho jak se vyrábí sýr... V zimě je to lepší, to se nedojí, ale o Velikonocích to zase začíná a už to jede...“

0:00
/
0:00
Spustit audio