Kostel ve Volyni čeká možná rekonstrukce

1. duben 2008

V Krušných horách najdete nejen krásné přírodní scenérie nebo ideální místa pro letní či zimní sporty. Je tam i množství památek, z nichž ovšem řada během dlouhých let nezájmu dospěla téměř na práh havarijního stavu. Je to i případ kostela ve Volyni.

Koncem osmnáctého století zde bylo osídleno téměř padesát domů a lidé ze širokého okolí věděli, že Volyňští se kvůli mimořádně kvalitnímu ovzduší dožívají nadprůměrně vysokého věku. Kdysi normální vesnice byla v lednu 1979 úředně zrušena poté, co se všichni lidé vystěhovali. Dnes je z ní rekreační osada a jediné, co připomíná bohatou minulost, je kostel svatých Petra a Pavla ze 13. století, tedy starší než sama obec. Jeho žalostný stav sice trápí mnoho lidí, ale jen několik se jich rozhodlo i konat. Patří k nim také ředitel muzea v Žatci Jiří Kopica.

Odvysíláno v Severočeském Atlasu v sobotu 5. dubna 2008

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.