Kořen jehlice trnité pomůže při problémech s močovými cestami i ledvinami

6. září 2022

Jehlice trnitá, půlmetrový keř s růžovo-červenými květy roste na slunných místech, může být řešením například pro ty, kteří mají problémy s močovými cestami. To ale není zdaleka všechno…

Zdraví prospěšný je nálev nebo odvar z kořene. Při jeho sběru se ale hodí malý rýč a rukavice, protože tato rostlina, jak už název napovídá, může nepříjemně popíchat.

Kořen obsahuje pryskyřice, saponiny i škrob. Látky v něm obsažené umí rychle vyčistit krev od škodlivin a pomohou i při zadržování vody v těle, při revmatismu a dně.

Jehlice trnitá léči i emoci močového ústrojí a ledvin – je totiž silně močopudná. Pomáhá rozpustit močové a ledvinové kameny, dokonce brání jejich vzniku. Usnadňuje ale i vykašlávání a odvarem z kořene jehlice se také oplachují různé kožní vyrážky.

Staří Řekové používali jehlici při léčbě zubů a přisuzovali jí kouzelnou sílu. Ve  středověku sloužily nasolené mladé výhonky jehlice jako potravina.

autor: Eva Bucharová | zdroje: bylinkyprovsechny.cz , awashop.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.