Slanobýl je rostlinka chutná i léčivá – pomůže s nemocnými játry i ledvinami

21. únor 2022

Slanobýl je doma v Japonsku, ale zdomácněl už třeba i v Itálii, tam si oblíbili jeho slané listy pokapané olivovým olejem. Narazit na něj ale můžete i u nás – ve volné přírodě na jižní Moravě.

Je to rostlina chráněná, takže pokud si chcete vyzkoušet její léčivé účinky nebo ji zařadit do nějaké kulinářské speciality, nezbývá, než si ji vypěstovat, klidně v květináči. Doroste do výšky asi 30 centimetrů a má ráda sluníčko.

Lidoví léčitelé řadí slanobýl mezi superbylinky – vedle kurkumy, benediktu lékařského nebo ostropestřece.

Slanobýl reguluje v těle tuky, pomůže s nemocnými játry i ledvinami. Má dobrý vliv na slinivku, posiluje kvalitu vlasů a nehtů.

Slanobýl je bylinka velmi silná, o jejím užití se vždycky poraďte s lékařem nebo expertem na bylinky

V kuchyni se dají využít mladé výhonky a mladé listy – chutnají slaně, můžete jimi zkusit doplnit jakýkoliv pokrm, kam přidáváte zeleninu.

autor: Eva Bucharová | zdroje: abecedazahrady.dama.cz , www.semena.cz
Spustit audio

Související