Konec světa na Hamráčku si oblíbili i cestovatelé Hanzelka se Zikmundem

6. prosinec 2022

O osadě Hamráček poblíž Roudnice nad Labem říkají místní, že je to konec světa. Možná právě proto si jej oblíbili slavní cestovatelé Zikmund a Hanzelka nebo režisér Otakar Vávra.

Hamráček má zvláštní polohu – nachází se vysoko nad širokým korytem řeky Labe s nádherným výhledem na horu Říp.

V téhle osadě pobýval také spisovatel a scénárista Miloš Václav Kratochvíl – autor knih Čechy krásné, Čechy mé a Evropa tančila valčík. O Hamráčku napsal Dům na slunci.

V domku nad řekou z roku 1852 žije Jiří Mládek, který o něm vypráví zajímavou historii: „V tomto domku bydleli na odpočinku správci vinic rodiny Lobkowiců. Ti žili a pracovali v usedlosti Na lisu v nedalekých Brzánkách. Tady všude na stráních pod Hamráčkem byly samozřejmě vinice, protože se do nich celý den opíralo slunce. Po odchodu Němců v roce 1945 vinice vesměs zanikly.“

Osadu Hamráček měli rádi Hanzelka se Zikmundem i Otakar Vávra

Z domku pana Mládka vede k řece 120 schodů. Ze zahrady se nejraději rozhlíží po podřipské krajině na jaře a na podzim, kdy to tam prý nejkrásněji voní.

Opravdovou radost žít má Jiří Mládek z osady Hamráček na Podřipsku i proto, že si celý život hraje se stavebnicí Merkur. Je vlastně takovým jejím duchovním otcem. Jeho díla vytvořená z této legendární stavebnice najdete i v Národním technickém muzeu v Praze na Letné.

Spustit audio