Komáří vížka u Krupky – jedna z nejdelších lanovek ve střední Evropě

27. červenec 2015

Lanovou dráhu, která vás vyveze na jeden z vrcholů Krušných hor - Komáří Vížku najdete kousek od centra Krupky na Teplicku. Je to druhá nejstarší lanovka u nás, hned po té na Sněžku. Zároveň jde o jednu z nejdelších lanovek bez mezistanice ve střední Evropě.

Lanovka na Komáří Vížku zahájila provoz v roce 1952, jen 3 roky po té na Sněžku. Cestu dlouhou 2348 metrů absolvujete na kotvě s dvěma sedačkami za zhruba 15 minut. Vystoupáte tak do výšky 482 metrů a nadmořské výšky 806 metrů nad mořem. Lano napíná závaží o váze šesti tun a všechno to pohání elektromotor o výkonu 55kW, celou trať a lano podpírá 27 sloupů.

Kromě turistů ocení lanovku i cyklisté. Už několik let se díky ní dostanete z Krupky až na vrcholky Krušných hor bez námahy a za kolo navíc ani nic nepřiplácíte. Často tady potkáte speciální sjezdová celoodpružená kola a kluky, kteří sem jezdí kvůli oblíbeným tratím hned pod lanovkou.

Komáří vížka - rozcestník na vrcholu

Lanovka je v provozu celoročně od půl deváté až do půl sedmé, v zimě pak do půl páté, a pouští se vždy v půl a jede, dokud neodveze všechny, kteří přišli. Za jednosměrnou jízdenku zaplatíte 80 a zpáteční 150 korun, děti od pěti do deseti let si připraví padesátikorunu a stovku, když se budou chtít lanovkou i vrátit.

A proč byste vůbec měli vyjet lanovkou až nahoru? Před stylovou restaurací horského hotelu Komáří Vížka vás ohromí nádherný výhled na celé České středohoří, při dobré viditelnosti jsou prý vidět i Krkonoše. Když se navíc vrátíte po silnici zpátky do Krupky, cestou určitě nemůžete přehlédnout ukázkovou štolu Svatý Martin, kde se těžil cín, nebo hrad Krupka.

Nedaleko cílové stanice lanovky je menší lyžařský areál a v okolí spousta značených turistických tras.

Krupka - pohled z lanovky
autor: Milan Král
Spustit audio