Koláče z dolního Chodska

Pohostěte návštěvu… Suroviny a postup: Připravíme těsto – 1 kg polohrubé mouky, 20 dkg cukru krystalu, 25 dkg tuku (půl na půl máslo a hera), 125 ml šlehačky, 2 lžíce oleje, 7 žloutků, kvásek z trochy oslazeného mléka a ze 7 dkg droždí, lžička soli, vanilkový cukr, citron. kůra, 3 lžíce rumu, muškátový květ a mléka dle potřeby a ze 7 bílků sníh. Těsto dáme kynout, několikrát je proděláme. Pak vytvoříme bochánky o váze asi 20 dkg, opět dáme kynout a pak rozválíme na kola z pečicího papíru. Okraje potřeme vajíčkem. Celou plochu pak potřeme tvarohem (1,5 kg tvarohu, 30 dkg cukru, osmina másla, 125 ml šlehačky, 1 vanil. cukr, trochu rumu, citron.kůra, 2 vejce – bílky můžeme ušlehat). Na to pak tenčími trubičkami „merhujeme“ vzorky z máku a povidel. (30 dkg mletého máku osladíme podle chuti, přidáme hrst phr.mouky a spaříme vařící vodu. Do vychladlého zamícháme 1 vejce, 2 lžíce másla, lze kořenit skořicí a hřebíčkem; povidla umeleme na masovém strojku, kápneme rumu, okořeníme.) Pečeme na 200 stupňů, po upečení můžeme pokapat šlehačkou s kapkou rumu a vanilky.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.