Klienti z domova pro seniory U Trati v Litoměřicích se pomalu zotavují z nákazy koronavirem

29. duben 2020 08:43

Po měsíci v práci konečně domů. Taková vyhlídka se teď otevřela před některými zaměstnanci domova pro seniory U Trati v Litoměřicích. Zařízení je v karanténě už čtyři týdny.

Nákaza novým typem koronaviru se tam v na konci března prokázala u většiny z 52 klientů. Senioři se ale podle výsledků testů pomalu uzdravují, proto by se tento týden mohla přísná opatření uvolnit.

Podle ředitele Centra sociální pomoci Litoměřice Jindřicha Vinklera teď klienti čekají na výsledky dalších testů.

„Z těch 56 máme 38 negativních, to znamená, že se nám klienti začínají uzdravovat. Proběhlo kontrolní testování, takže počkáme, jak dopadne,“ uvedl Vinkler.

Všichni klienti domova U Trati se ale novým typem koronaviru nenakazili.

„Většina klientů během toho měsíce prošla minimálně 4 testy. Je zajímavé, že tam byla skupina klientů, kteří neonemocněli na začátku a drželi se během celé té karantény,“ doplnil Vikler.

Někteří zaměstnanci se snad dostanou po měsíci domů

Podle výsledků opakovaných testů by se mohla tento týden karanténa domova postupně uvolňovat. Někteří ze zaměstnanců domova by se tak po měsíci mohli dostat domů.

„Ten tým už se třikrát doplňoval, jsou i zaměstnanci, kteří tam jsou od úplného začátku. Proto bych byl rád, kdyby se nám už tento týden podařilo karanténu rozvolnit, aby konečně mohli domů,“ shrnul Vinkler.

Během pandemie koronaviru skonali čtyři klienti domova U Trati. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové ale nemělo jejich úmrtí s nákazou přímou souvislost.

„Bylo to v době, kdy ty osoby byly nakaženy koronavirem, ale asi by k tomu úmrtí došlo i bez koronaviru, o něco později,“ konstatovala Šimůnková.

Vedle domova U Trati se nákaza prokázala u jednotlivců i v jiných sociálních službách v Ústeckém kraji. Masivně se ale nerozšířila.

„Když k nim ta nákaza přišla, už měli dostatek pomůcek osobní ochrany. Měli i dobře zavedený ošetřovatelský systém a bariérový systém ochrany klientů. Jiným způsobem si to neumíme vysvětlit,“ doplnila krajská hygienička Lenka Šimůnková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související