Litoměřice: Testy potvrdily nemoc COVID-19 už u tří klientů domova pro seniory a jedné zaměstnankyně

27. březen 2020

V domově pro seniory U Trati v Litoměřicích přibylo nakažených koronavirem. Aktuálně je nákaza potvrzená u tří klientů a jedné zaměstnankyně domova. V karanténě na 90 lidí. S jejich testováním by mohla zdravotníkům pomoci armáda.

26. března evidovali zdravotníci v domově U Trati v Litoměřicích jednoho nakaženého klienta a jednu zaměstnankyni. Počet nakažených se ale zvýšil.

„V tuto chvíli se jedná o tři klienty a jednoho zaměstnance,“ potvrdil náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Celý domov pro seniory je teď v karanténě. Ta se týká jak klientů domova, tak jeho zaměstnanců. Ústecký kraj proto požádal o pomoc armádu.

„Armáda zřídila své mobilní pracoviště, kde bude provádět odběry: Pan kolega Klika už ráno telefonicky hovořil s panem ministrem Metnarem a přes krizový štáb jsme oficiálně požádali, aby nám armáda provedla v Litoměřicích tento odběr,“ zmínil po mimořádném jednání krajského krizového štábu hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Kraj totiž ve svém zařízení potřebuje otestovat až 90 lidí. Jen klientů je v domově 75.

O vyslání mobilního testovacího armádního týmu má rozhodnout ústřední krizový štáb. Podle náměstka hejtmana Martina Kliky by mohlo testování začít ještě 27. března večer.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související